Gå til sidens hovedinnhold

Bil kjørte inn i folkemengde

Minst to er drept i det som kan ha vært et attentat mot den nederlandske dronningen.

(SIDE2): Over et titall personer skal være skadd, flere av dem barn, og minst to er drept etter at en bil i rasende fart traff en stor folkemengden som fulgte den kongelige prosesjonen i byen Apeldoorn i Nederland.

Nederlandsk presse frykter at det kan ha vært et attentatforsøk mot dronning Beatrix (71) under feiringen av den nasjonale helligdagen Dronningdagen i byen.

Se video under!

Stor tragedie
Se og Hørs hoffreporter, Kjell Arne Totland, har snakket med et øyenvitne som sier at den nederlandske kongefamilien var vitne til den tragiske hendelsen og så det hele fra den åpne lukusbussen de satt i.

Den svarte bilen skal ha rast ut i folkemengden bare minutter etter at den kongelige bussen passerte stedet. I bussen befant også kronprins Willem-Alexander (41) og kronprinsesse Máxima (37) sammen med dronningen.

- Dette er utrolig tragisk! Jeg har nettopp snakket med en britiske fotograf som opplevde det hele på nært hold, og han sier det var helt forferdelig. Jeg hørte at han skalv i stemmen, sier Totland til Side2.

- Fotografen sa også at kongefamiliens medlemmer må ha sett det hele - fra den åpne bussen de satt i like ved ulykkesstedet, sier hoffreporteren, som selv har gode minner fra kongelig feiring i nettopp Apeldoorn, da kronprins Willem-Alexander feiret 40-årsdagen sin der i 2007.

Kongefamilien sa seg ifølge Apeldoorns ordfører forferdet over ulykken og uttrykte sin medfølelse med ofrene, skriver nederlansk presse.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Fløy gjennom luften
Til nyhetsbyrået Sky News sier et øyenvitne at et hun så et 20-talls personer fløy gjennom luften da bilen braste inn i mengden og forbi politisperringene. Bak sperringen befant det seg flere tusen skuelystne som ønsket å se paraden som endte i tragedie.

Til nå er det rapportert om 14 skadde, flere av dem alvorlige, melder nederlandsk radio.

Bilen skal ha hatt svært høy fart da den traff folk som sto og fulgte paraden, for deretter å kjøre rett inn i en statue av dronning Wilhelmina, som er Beatrixes mormor. Selve paraden skal ikke ha blitt truffet av bilen.

Fryktet attentat
Øyenvitner til ulykken sier ifølge nederlandske medier at det kan ha virket som om det var et et planlagt angrep mot kongefamilien - da deres luksusbuss med åpent tak hadde kjørt forbi stedet minutter før bilen kom i rasende fart.

Andre igjen mener føreren mistet kontroll over bilen som skal ha hatt en knust rute da den braste inn i folkemengden og at det hele var en ulykke. Den mannlige føreren av bilen skal også være hardt skadet og ble ført bort i sykebli raskt etter krasjet.

Politiet skal ha fått politihunder til å sjekke bilen for eksplosiver, men det er ikke meldt om funn, ifølge Sky News.

Den kongelige bilen ble stanset og feiringen av dagen ble kansellert i Rotterdam og trolig også i andre deler av Nederland som følge av den fatale ulykken.

Flere videoklipp av den dramatiske hendelsen er allerede postet på YouTube. Et av dem ser du her:

HTML EMBED

Helligdag
Dronningdagen, kalt Koninginnedag på nederlandsk, markerer fødselsdagen til Dronning Juliana, som er Beatrixes mor.

Kjell Arne Totland har selv vært tilstede og feiret helligdagen som er en stor begivenhet i Nederland.

- Dronningdagen er som en nasjonaldag, men feires svært annerledes enn vår 17.mai. Dronning Beatrix og hennes familie feirer forskjellige steder i landet hvert år - og blir møtt av store folkemasser, mange kledd i oransje, som er fyrstehuset Oraniens egen farge. Og med kroner og diademer. Jeg har opplevd det selv - og det er helt fantastisk. Latter og hurrarop hele dagen. Og så skjer dette? Det er så tragisk. Nå er selvsagt alt avlyst. Jeg håper bare de skadde overlever, sier han.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken