Gå til sidens hovedinnhold

Dronning Beatrix setter rekord

73 år, 9 måneder og 4 dager er det magiske tallet.

(SIDE2): I november 1890 døde Nederlands forrige konge, Willem III. Da han døde var han 73 år, 9 måneder og 4 dager gammel – og han var den eldste som noensinne hadde vært Nederlands monark.

Etterfølgerne abdiserte før de ble så gamle, dronning Wilhelmina var 67 da hun abdiserte i 1948, mens datteren Juliana gikk av på sin 71-årsdag i 1980.

Fredag 4. november er dronning Beatrix like gammel som oldefaren var da han døde, og hun er dermed den eldste monarken i nederlandsk historie.

På reise i Karibia
Dronningen er for tiden på rundreise til landene og øyene i Karibia hvor hun fortsatt er statsoverhode, og i nederlandske medier spekuleres det i om hun har startet på en avskjedsturne før hun abdiserer.

I Nederland er det nemlig tradisjon for at statsoverhodet abdiserer og overlater makten til neste generasjon, ikke slik som i de skandinaviske monarkiene og i Storbritannia, hvor monarken vanligvis sitter til vedkommende dør.

Dronningens offisielle besøk startet sist fredag i den karibiske øystaten Aruba, som fram til 1986 var en del av De nederlandske Antillene, før den fikk status som egen stat.

Drar hjem søndag
Mandag fortsatte ferden til øya Bonaire, og tirsdag besøkte dronningen sammen med tronfølgerparet Willem-Alexander og Maxima Curaçao, som ble selvstendig stat i 2010.

Torsdag var det kongelige følget på Sint Maarten, som i likhet med Curaçao ble selvstendig for et år siden. Runden avsluttes fredag og lørdag, med besøk i henholdsvis Sint Eustatius og Saba, som begge regnes som nederlandske kommuner.

Søndag flyr dronningen og tronfølgerparet tilbake til Nederland.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken