Gå til sidens hovedinnhold

Slik skjer tronskiftet

Programmet for 30. april er klart. Se detaljene her.

(SIDE2): Tirsdag offentliggjorde den nederlandske regjeringens informasjonstjeneste detaljene rundt hva som skal skje i Amsterdam 30. april, når dronning Beatrix abdiserer og prins Willem-Alexander og prinsesse Máxima blir Nederlands nye kongepar.

Programmet starter inne i det kongelige slottet i Amsterdam klokken ti, hvor dronning Beatrix abdiserer i en seremoni som er ventet å ta rundt en halvtime. Medlemmer av begge kamrene i den nederlandske nasjonalforsamlingen vil være til stede under abdikasjonen, det samme vil regjeringsmedlemmene og medlemmer av kongefamilien.

Beatrix blir igjen prinsesse
Selve abdikasjonen skjer idet dronning Beatrix signerer abdikasjonsloven, og fra samme øyeblikk er hun ikke lenger dronning, men igjen «bare» prinsesse Beatrix, slik hun var før hun overtok tronen på nøyaktig samme dato i 1980.

Klokken 10.30 kommer kong Willem-Alexander, dronning Máxima og prinsesse Beatrix ut på slottsbalkongen for å hilse de fremmøtte. Både den avgåtte dronningen og den nye kongen vil holde korte taler. Til stede på balkongen er også Nederlands nye tronarving, ni år gamle prinsesse Catharina-Amalia, og hennes to yngre søstre, prinsessene Alexia og Ariane.

Blir konge i fire land
Like før klokken 14 drar den nye kongen og hans følge fra slottet til katedralen i Amsterdam sentrum - De Nieuwe Kerk. I kirken vil Willem-Alexander holde en tale og deretter avlegge ed som nytt statsoverhode i Kongeriket Nederlandene, som i tillegg til Nederland også omfatter de søramerikanske landene Aruba, Curaçao og Sint Maarten.

Seremonien i kirken er ventet å ta halvannen time, og rundt en time etter at den er over, blir det offisiell mottakelse for myndighetspersoner og andre gjester i det kongelige slottet.

Ytterligere detaljer rundt festlighetene i Amsterdam, og hvilke utenlandske gjester som vil være til stede under tronbestigelsen, blir offentliggjort på et senere tidspunkt.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken