(SIDE2): Historien forteller at daværende finansminister Winston Churchill på slutten av 1920-tallet omtalte den to år gamle datteren til hertugparet av York som «Litt av en karakter. Hun har en autoritet og reflekterer på et vis som er imponerende for et barn.».

Hennes kusine Margaret Rhodes omtalte prinsesse Elizabeth som «en glad liten jente, men fornuftig og veloppdragen». Allerede 25 år gammel fikk hun bruk for alle sine gode egenskaper da hun brått ble dronning.

Fikk lungekreft
2. verdenskrig hadde satt sine spor i kong George Vis helsetilstand, som ikke ble noe bedre av at kongen var storrøyker. Han utviklet lungekreft og høsten 1951 ble den ene lungen fjernet.

Prinsesse Elizabeth overtok en rekke offentlige oppgaver for sin far. I oktober 1951 besøkte hun først Canada, og deretter USAs president Harry S. Truman i Washington DC. I løpet av denne turen laget Elizabeths pressesekretær et utkast til tiltredelseserklæring, i fall kongen skulle dø mens hun var på reise.

Kong George var for svak til å delta under åpningen av parlamentet den høsten, og den tradisjonsrike juletalen ble gjort i flere opptak som siden ble klippet sammen.

Tok farvel med datteren
31. januar 1952 ga han imidlertid blaffen i legenes råd, og dro til flyplassen for å ta farvel med prinsesse Elisabeth og ektemannen Philip, hertugen av Edinburgh, som skulle på offisielt besøk til Australia og New Zealand.

Reisen gikk via Kenya, hvor paret tilbrakte natt til 6. februar 1952 i et tre – nærmere bestemt i Treetops Hotel. Da de returnerte til sin kenyanske residens Sagana Lodge, kom den triste beskjeden. En blodpropp rammet kong George VI mens han sov, og han våknet aldri opp igjen. 25 år gamle Elizabeth var blitt dronning.

25 år gammel dronning
Hertugen av Edinburgh overbrakte dødsbudskapet til sin kone, og pressesekretæren spurte den 25 år gamle dronningen hva som var hennes regentnavn.

- Mitt eget, selvsagt.

Den nye dronningen dro i all hast tilbake til London, hvor statsminister Winston Churchill tok i mot henne på flyplassen. En drøy uke senere ble kong George VI begravd fra St. George’s Chapel ved Windsor Castle, etter at han først hadde ligget på paradeseng i Westminster Hall.

Storslått seremoni
Elizabeth og Philip flyttet umiddelbart inn i Buckingham Palace sammen med barna Charles og Anne, og et drøyt år senere fant den storslåtte kroningsseremonien sted.

Høytidelighetene fant sted 2. juni 1953, og dronning Elizabeth bar for anledningen en kroningskjole designet av Norman Hartnell, med broderte blomstermotiver som symboliserte alle landene hvor hun var statsoverhode.

Kjolen inneholdt en engelsk tudorrose, skotsk tistel, walisisk purreløk, irsk kløver, australsk akasie, canadisk lønneblad, newzealandsk sølvbregne, sørafrikansk protea, lotusblomst fra India og Ceylon (Sri Lanka), og hvete, bomull og jute som symbol for Pakistan.

Fulgt av millioner
Hele seremonien, med unntak for salvingen og nattverden, ble sendt direkte på fjernsyn, og førte til en kraftig vekst for det nye massemediet.

Tallet på fjernsynslisenser doblet seg til over 3 millioner, og mange av de over 20 millionene som fulgte seremonien så for første gang tv hos venner eller familie. I Nord-Amerika fulgte nesten 100 millioner tv-seere seremonien da den ble sendt i opptak.

4157