(SIDE2): Da dronning Elizabeth nylig ga en privat audiens til sin ferske australske høykommissær, Mike Rann, skjedde det i hennes private leilighet i Buckingham Palace.

Dermed fikk offentligheten også et sjeldent innsyn i hva slags kunstverk og gjenstander den britiske dronningen omgir seg med, blant annet verdifulle malerier av Thomas Gainsborough og Canaletto.

Vel så interessant med norske øyne, er det å se hvilke fotografier dronning Elizabeth omgir seg med privat. Foruten bilder av hennes nærmeste familie, barn og barnebarn, avslører møtet med høykommissæren at dronningens norske slektninger har en sentral plassering i leiligheten.

Norske slektninger
På et lite bord ved siden av en sofa, står nemlig svarthvitt-fotografier av avdøde kong Olav og av kong Harald den gang han var kronprins - og i midten et signert fargefoto av kong Harald og dronning Sonja.

Dette bildet kan ha vært gitt til dronningen enten da det norske kongeparet var på statsbesøk i Storbritannia sommeren 1994, eller i forbindelse med dronning Elizabeths gjenvisitt til Norge i 2001.

Kong Olav og dronningens far var fettere, og dronning Elizabeth og kong Harald er dermed tremenninger.

Stolt mor og bestemor
Ved den samme sittegruppen står også et lite bord med signerte fotografier av det danske regentparet, dronning Margrethe og prins Henrik. Midt mellom dem har dronningen plassert et bilde av sine to sønnesønner, brødrene Harry og William, begge i uniform.

På et annet lite bord står et bilde av prins William og hertuginne Kate, og et svarthvitt-foto av dronningens eneste datterdatter, Zara, med sin ektemann Mike Tindall.

Et annet bilde fra den samme anledningen viser ytterligere to grupper med fotografier.

På et bord står bryllupsbildet av dronning Elizabeths yngste sønn Edward og hans kone Sophie, sammen med flere familiemedlemmer og brudesvenner/brudepiker. Edward og Sophie har signert bildet; det samme har noen av de andre som er med på bildet.

Familie og venner
Og på et antikt skatoll står en rekke bilder av dronningens familie og venner. Her er det litt vanskeligere å skjelne hvem som er figurerer på bildene, men forrest til venstre ser det ut til å være et bilde av gitt av sultanen av Brunei.

Bildet til høyre på skatollet kan være dronning Elizabeths foreldre, kong George VI og dronning Elizabeth, dronningmoren. Bildet i midten kan være avdøde kong Baudouin av Belgia - som dronning Elizabeth hadde et nært forhold til. Den britiske dronningen deltar svært sjelden i begravelser for utenlandske statsoverhoder, men gjorde et unntak da Baudouin døde i 1993.

Dronning Elizabeth ble for øvrig innlagt på King Edward VII's Hospital i London søndag med symptomer på mage-tarmkatarr. Det er ventet at dronningen vil være på sykehuset i noen dager, og programmet for kommende uke er avlyst.