Gå til sidens hovedinnhold

Kongelig dilemma: Hvem skal ut?

Barn, svigerbarn, barnebarn, fettere og kusiner lønnes av dronningen. Men snart må sparekniven fram.

(SIDE2): I Norge holder vi oss med fire heltidskongelige og i våre nærmeste naboland er det ikke så mange flere. I Storbritannia er det derimot 16 mennesker som har det å være kongelig som hovedbeskjeftigelse.

Prins Charles har signalisert at han ønsker å «slanke» kongehuset når det en gang blir hans tur til å bestemme, men allerede i de nærmeste årene kan dronning Elizabeth bli nødt til å sette bremsene på for å hindre at den kongelige storfamilien fortsetter å ese ut samtidig som bevilgningene kuttes.

- Ingen snakker om å redusere antallet arbeidende kongelige til tre eller fire, men det er uaktuelt med en utvidelse til 20-25, sier en hoffkilde som står dronningen nær til avisen The Telegraph.

For tiden er det 16 medlemmer av den kongelige storfamilien som tar oppdrag på vegne av monarkiet, blant dem flere av dronningens fettere og deres ektefeller.

En av dem er hertugen av Kent, som etter at dronning Elizabeth torsdag ble oldemor for andre gang, er skjøvet ned til 29.-plass i arverekken. En annen er hertugens søster, prinsesse Alexandra, som i arverekken nå er på 40.-plass.

De kommer til å bli dyttet ytterligere nedover i tronfølgen dersom prins William og hertuginne Kate etter hvert får egne barn, prins Harry stifter egen familie, eller hvis noen andre av dronningens barnebarn, grandnieser eller grandnevøer sørger for familieforøkelse.

Diskuterer hvem som skal ut
Prins Charles har antydet at åtte-ni arbeidende kongelige er passende, og signaler fra Buckingham Palace de siste årene tyder på at dronning Elizabeth er enig i at antallet familiemedlemmer som representerer, skal begrenses.

I så fall er det neppe rom for prins Andrews døtre, prinsesse Beatrice og Eugenie, eller for barna til prins Edward, viscount Severn og lady Louise Mountbatten-Windsor.

Prins Andrew har på sin side argumentert for at det vil være naturlig at hans døtre påtar seg kongelige oppdrag, i så fall på bekostning av sine fjernere slektninger, gamle grandonkler og grandtanter.

– Andrew er veldig sta når det gjelder dette, slik som han har vært når det gjelder at de fortsatt skal ha politibeskyttelse, har en venn av prinsen tidligere forklart til Daily Mail.

Beatrice sliter med å få jobb
Ifølge aviskilden mener Andrew at siden prinsessene er nummer fem og seks i tronfølgen, er det naturlig at de representerer kongehuset, mens prins Charles mener jentene må skape seg sine egne karrierer.

Spørsmålet har blitt aktualisert etter at regjeringen har strammet inn budsjettene til kongefamilien, og fordi prinsesse Beatrice (23) sliter med å skaffe seg jobb. Til tross for hennes kongelige tittel – eller kanskje på grunn av tittelen – har prinsessen ikke kommet seg i arbeid etter at hun i fjor avsluttet sine universitetsstudier.

Uansett skal prins Andrews to prinsessedøtre får det tøft dersom de ønsker å ta opp konkurransen med kongehusets mest populære medlemmer. Hertuginnen av Cambridge var nylig gressenke i seks uker, og mens prins William tjenestegjorde på Falklandsøyene, tok Kate på seg en rekke oppdrag, som ikke akkurat svekket hennes popularitet.

Harry stilte onkelen i skyggen
I samme periode fikk prins Harry masse oppmerksomhet da han besøkte fire land i Mellom- og Sør-Amerika, og selv den eldre generasjonen gjør det bra: Prins Charles og hertuginne Camilla ble tatt imot som rockestjerner da de nylig besøkte Norge, og fikk masse oppmerksomhet da ferden fortsatte til Sverige og Danmark.

Det hører med til historien at mens Harry var i Belize, Jamaica, Bahamas og Brasil, var hans onkel Edward med sin kone på også på besøk i Karibia. Besøket ble ikke omtalt i britiske aviser overhodet, mens Harrys tidagersturné resulterte i 464 avisartikler.

I april starter det nye budsjettåret i Storbritannia. Overføringene til kongehuset har gjennomgått en stor reform, og bevilgningen er samtidig kuttet med seks millioner pund, til 30 millioner pund for 2013.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken