Gå til sidens hovedinnhold

Skor seg på eiendom og vindkraft

Dronning Elizabeth økte inntektene med 16 prosent.

(SIDE2): Veksten i eiendomsmarkedet i London kombinert med positiv utvikling innenfor vindkraftindustrien gir et løft også for den britiske dronningen, skriver The Telegraph. Utviklingen fører nemlig til en inntektsvekst for dronningen på 16 prosent.

Den statlige overføringen til monarken øker fra 31 millioner pund i april i fjor til 36,1 millioner pund i år - eller fra 273 til 318 millioner norske kroner. Overføringen brukes til å finansiere de offentlige oppdragene til kongefamiliens mange medlemmer, betale for hoffstaben og til vedlikehold av eiendommer.

«The Crown Estate»
Økningen kommer etter at den britiske koalisjonsregjeringen har lagt om systemet for hvordan driften av monarkiet skal finansieres. Finansminister George Osborne erstattet det gammeldagse Civil List-systemet men en ny ordning, hvor overføringen justeres i takt med avkastningen til The Crown Estate.

The Crown Estate er en offentlig etat som ble etablert i Storbritannia i 1961 for å forvalte «kronens land», det vil si all eiendom som tilhører den britiske monarken som sådan. I løpet av det siste året, økte overskuddet til The Crown Estate fra 231 til 240 millioner pund - og dermed øker også overføringen til monarken.

Eier den britiske kysten
Inntektsveksten skyldes økte utleiepriser i London, samt økte inntekter fra kysteiendommer på grunn av veksten i vindkraftindustrien. The Crown Estate eier historiske steder som Regent Street, Windsor Great Park, store landbrukseiendommer, mesteparten av den britiske kystlinjen, samt kommersielle eiendommer som Westgate shoppingsenter i Oxford.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken