Gå til sidens hovedinnhold

- Uanstendig tale

Dronning Margrethes nyttårstale deler danskene.

(SIDE2:) Som kong Harald holder også dronning Margrethe av Danmark sin tradisjonelle tale på nyttårsaften.

Men i motsetning til kongen, som får gode skussmål for sin jordnære og direkte tale, farer verken medier eller lesere så pent med Margrethes tale i Danmark.

LES KONGENS TALE HER: - Våg å bli større som menneske

Egoistiske dansker
Dronningen tok opp den økonomiske krisen i sin tale. Samtidig advarte Margrethe om at danskene ikke måtte bli for opptatt av seg selv i disse tider og heller tenke mer på fellesskapet.

-Det er tegn på at vi er blitt mer egoistiske, at vi er tilbøyelige for først og fremst å kreve inn og sikre oss, at vi hver og især får det som vi har krav på, sa hun.

Nevnte ikke terror
Dette var også det nærmeste Margrethe kanskje kom å snakke om de stadig økende problemene mellom innfødte dansker og innvandrere i Danmark.

- Vi har oppnådd en frihet til å forme våre liv som tidligere generasjoner aldri har sett maken til, og det skal vi huske på. Men vi bør også huske at ingen kan klare seg selv helt alene. Derfor skal vi passe på at det samfunnet som vi kjenner og som er en trygg ramme rundt den enkeltes utfoldelse.Og vi skal ha øyne, ører og hjerter åpne for våre medmennesker, sa Margrethe.

Ekstra Bladet påpeker i sin kommentar til talen at hun ikke nevnte terrortrusselen med ett ord.

Avisen B.T. har intervjuet sin tidligere hoffreporter som ikke er imponert.

- Jeg synes det er en av dronningens svakeste taer. Teamet er den økonomiske krisen, samme som sist år. Jeg fester meg ved at hun ikke nevner hvor mye kongehuset koster, altså de 343 millioner kronene i året, sier Trine Villemann til B.T.

Hun fortsetter med å si at talen er for diffus, og en «ørkenvandring i likegyldigheter».

- Antiklynketale
Andre danske aviser er ikke så røffe mot dronningen.

Redaktøren i Aller Press, Pernille Aalund, sier til avisen at det er en «antiklynketale», altså en tale der dronningen ber danskene om å tenke gjennom hvordan de oppfører seg.

- Jeg synes det var en fantastisk tale, sier hun.

Jyllands-Posten skriver at dronningen fokuserte på at danskene var blitt mer mistroiske og egoistiske. Både Jyllands-Posten og Berlingske Tidende fremhever at dronningen brukte mye av talen på å snakke om de hjemvendte soldatene fra Afghanistan som er blitt skadet mentalt og fysisk i tjenesten.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken