(SIDE2): Det har vært et begivenhetsrikt år for den norske dronningen.

Onsdag 4. juli fyller dronning Sonja 75 år - noe hun og kong Harald (75) allerede har feiret med en stor dag og folkefest på Slottsplassen og Operaen i slutten av mai, og som de onsdag feirer med privat fest sammen med blant annet deres gode venninne dronning Margrethe (72) av Danmark.

Se bilder av skidronningen Sonja nederst i saken!

Skidronningen
I et stort intervju med dronning Sonja i anledning dagen forteller hun om sin aktive lidenskap - ski og fjellturer i vårt langstrakte land. Den spreke 75-åringen kobler av i fjellheimen, og reiser så ofte hun kan til fjells.

- I fjellet renses hjernen. Tankene får fortsette fritt, uten å bli avbrutt. Det jeg har balt med, blir på en måte borte. Plutselig kommer en løsning eller en annen innfallsvinkel. Jeg tror det er ganske sunt, sier dronningen i jubileumsintervjuet hun ga til Bergens Tidende.

Dronningen elsker å stå på, og går hvert eneste over Finse. Det har hun hatt som en av sine favoritturer siden 1980. Men det er nesten ikke det fjell i Norge som ikke har fått besøk av dronningen med ski på beina.

Sonja har vært skientusiast siden hun var liten, og tok skiinstruktørutdannelse da hun var 25 år.

Dronningen får ros i øst og vest - og omfavnes om hun er på tur i fjellheimen av lokalbefolkningen, på fylkestur eller i møte med barn rundt om på de mange arrangementene hun deltar på i løpet av året.

Av kongehusekspert Kjell Arne Totland roses hun som en svært dyktig og flott dame. Han ble kongereporter da kong Harald og dronning Sonja tok over tronen da kong Olav døde i 1991. Siden har han vært med på samtlige fylkesturer innenlands og utenlandsturer fjern og nær i sine 20 år som hoffreporter for Se og Hør.

- Jeg synes det nesten ikke er til å tro at dronning Sonja nå fyller 75. Hun er jo så utrolig ungdommelig og sprek. Og hun holder et tempo som kan ta pusten fra langt yngre - både i jobb og privat. Jeg har alltid vært en stor beundrer av dronning Sonja. Hun er drivende dyktig - og perfeksjonist til fingerspissene - i alt hun gjør, sier Totland til Side2.

Sonja måtte vente i ni år med å få sin prins. Da sa endelige kong Olav ja til at kronprins Harald fikk gifte seg med en kvinne av folket. Paret forlovet seg i mars 1968, og giftet seg 29. august samme år.

- Mange var skeptiske da Sonja i 1968 kom inn i kongefamilien, men selv mener jeg hun med sin bakgrunn har vært verdifull for vårt kongehus - som et nyttig korrektiv. Sonja har utvilsomt vært et stort aktivum for kongefamilien, først som kronprinsesse og siden som dronning. Sammen med Harald har hun i stor grad bidratt til å fornye det norske monarkiet og gjøre det mer i pakt med tiden. Sonja er på sitt aller beste, når hun viser sin varme og spontanitet. For hun er et varmt og raust menneske, sier han.

Barnebarna er viktig
Dronningen har et nært forhold til sine seks barnebarn. Særlig prinsesse Ingrid Alexandra (8) er det lov å nevne i den anledning, den unge prinsessen kan gå i farmors fotspor en gang i fremtiden.

De to er mye sammen, og farmor passer på å ta henne med på kunstutstillinger, ut på tur og andre aktiviteter.

- Hun er en glad jente som viser både fysisk og psykisk styrke. Hun stiller gode spørsmål, reflekterer og er sporty, sier en stolt Sonja i intervjuet med avisen.

Barnebarna tas mer enn gjerne med i ut marka og på Bygdøy kongsgård, hvor de utfolder seg med lek og moro i hagen og inne på gården. Den store parken som omringer gården er også spesiell for kongebarna når de får være med besteforeldrene hit.

- Parken betyr mye for oss, sammen med barn og spesielt barnebarn gir det muligheter til aktiv utfoldelse, skrev dronningen i den nye boken «Kongens Hus - alle kongeparets hjem».

Forfatterdronningen
I år har det vært kunst og kultur som har stått på programmet for Sonja.

Jubileumsutstillingen «Kongelige reiser» var gaven fra regjeringen til paret som «har alt». Den store utstillingen har for øvrig gratis inngang på Kunstindustrimuseet i anledning bursdagsbarnet onsdag.

Men Sonja har også vist forfatterkunster i år, og har gitt ut flere bøker de siste månedene. Boken «Kongens Hus - alle kongeparets hjem» ble umiddelbart en salgssuksess, og dronningen var tungt inne med sin kunnskap om samtlige kongelige residenser. Hun har hjulpet til med historisk kunnskap og skrevet kommentar til alle boligene i boken.

Dronningen, som er utdannet i drakt- og kjolesøm ved Oslo yrkesskole, fattet tidlig en interesse for kunsten.

- Med sin interesse for kunst og arkitektur har hun også vært en pådriver i opprustningen av de kongelige residenser. Og hun ville trolig ha vært interiørarkitekt eller jobbet på et museum, hvis hun ikke var blitt Norges dronning, sier Totland til Side2.

Hennes egen bok «Tre reiser - tre landskap» ble gitt ut tidligere denne måneden, og er et kunstprosjekt dronningen har jobbet med sammen med kunstnerne Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. I anledning boklanseringen fikk dronningen endelig oppfylt et langvarig ønske om å få til en kunstnerpris - «The Queen Sonja Nordic Art Award».

Travelt år
Det har vært et travelt år for jubilanten.

Det siste året har vært preget av mange hyggelige anledninger og spennende reiser i både inn- og utland, men også voldsomme tragedier i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli. Kongefamilien sto steilt gjennom stormen, og meningsmålinger viser at støtten til kongehuset økte da man så hvor samlende kongeparet var for det norske folket.

Men på som kongelige er det mange ting på programpostene, og det norske kongeparet er blant dem med tyngst program av de skandinaviske kongehusene.

Sonja jobber på, men har lært seg å ta flere pauser enn hun gjorde før. I intervjuet med BT forteller hun at hun fremdeles kan sitte oppe til langt på kveld når det er noe hun forbereder seg til. Men hun er blitt flink til å lytte til kroppen, og tar små pauser når hun vet hun trenger det.

Fest
Onsdag 4. juli er det duket for privat fest for den norske dronningen, og det er ventet at flere kongelige gjester kommer. Det arrangeres for tiden «Åpent Slott» med flere omvisninger i Slottet mange rom og saler i sommer, men på dronningens fødselsdag er det stengt. Det kan bety at de kongelige gjestene skal overnatte i de kongelige gemakker under besøket.

På det danske kongehuset hjemmeside står det at dronning Margrethe og prins Henrik deltar ved det norske kongeparets felles bursdagsfeiring. I årenes løp har Sonja feiret dagen sin på Magerø i Vestfold med gode venner - men det vites ikke hvordan festlighetene blir for 75-åringene denne uken.

- Sonja feirer vanligvis bursdagene sine på landstedet på Mågerø på Tjøme. Denne gang er det imidlertid ikke bare Sonja som feires. Sommerfesten onsdag er en felles feiring av både konge og dronning. For venner og familie - og en rekke utenlandske kongelige. Jeg tror derfor festen denne gang kanskje er lagt til hagen på Bygdøy kongsgård og på Oscarshall, sier Kjell Arne Totland.

Kongehuseksperten er ikke i tvil om hva han ville gitt kongeparet i gave:

- Hvis jeg kunne, ville jeg ha gitt kongeparet en felles bursdagsgave, som jeg vet de ønsker seg: en oppgradering av den begredelige Slottsplassen. Det har de ønsket seg helt siden 60-årsdagene i 1997, da en planlagt folkegave jo falt i fisk, sier han.

Slottets kommunikasjonsavdeling ønsker ikke å kommentere bursdagen, da den feires privat.

5195

Les også: