GYLDENDALHUSET(SIDE2): Det går ikke an å beskrive dronning Sonja uten å ta med særlig to ting; kunst og natur. Dette er noe hun med glede overfører til sine seks barnebarn.

Tidlig kunst-krøke
Det har vært hennes lidenskapelige interesser i årevis, og særlig kunsten er noe hun har brukt mye tid på det siste året. Bare i år har hun gitt ut to bøker, én om interiør og oppussing av de mange kongelige eiendommene og husene, og én om eget kunstprosjekt. Utstillingen "Landskap og rom" vises for tiden på Henie-Onstad der en hel del av hennes private kunstsamling og egne verker er stilt ut.

Hun forteller i den nye biografien "Dronningen", ført i pennen av Ingar Sletten Kolloen, om hvordan hun inspirerer kongehusets minste til å glede seg over tegning og maling.

- Tegne gjør vi alle steder. Barnebarna har fått hver sin mappe å ha "kunsten" i. Jeg har begynt å gi dem kunst ved bursdager og andre anledninger, gjerne grafikk. Ingrid Alexandra og Maud Angelica har fått hvert sitt staffeli og farger og pensler, forteller bestemor dronningen i boken som ble lansert onsdag morgen.

Lille Emma Tallulah var sistemann ut, foruten pappa Ari som fylte 40 dagen etter, kanskje har hun allerede fått kunst av mormor. Emma ble fire år for snart to uker siden.

Stolt feminist-dronning
Prinsesse Ingrid Alexandra (8) har en helt spesiell plass i hjertet til dronnigen. Sonja legger ikke skjul på i boken at hun er svært begeistret for at en kvinne igjen kan blir dronning av Norge om en del tiår. Det samme gjelder i både Sverige, Nederland, Spania og Belgia der de førstefødte alle er jenter.

- Det kan bli en hel generasjon kvinnelige monarker hvis verden vil det. De må jo bli en fin støtte for hverandre, sier Sonja i boken. Dronningen har alltid vært feminist, og beskriver i boken hvordan hun og kongen har femininisert det kongelige hoff. Det er flest kvinner i staben, noe som gjør 75-åringen veldig stolt.

Ingrid Alexandra går litt i dronningskole hos sin farmor, og lærer gjennom lek og moro litt om den kommende oppgaven som landets prinsesse. Sonja forteller også at hun en dag skal fortelle den unge prinsessen den spennende historien som startet i 1959 - da hun møtte kronprinsen for aller første gang og om alle utfordringene, gledene og sorgene livet har gitt henne.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!