GYLDENDALHUSET (SIDE2): Kronprins Haakon og prinsesse Märtha advarte sine kjærester mot morens energi, fortalte forfatter Ingar Sletten Kolloen da han onsdag lanserte biografien «Dronningen»:

- Begge ungene har advart sine kjærester mot dronningens tempo, fortalte Kolloen, og siterte:

- Bli aldri med mor hvis hun sier at dere skal gå tur!

Kongebarna hadde selv erfart dronningens nærmest legendariske energinivå, og også biografiforfatteren fikk oppleve det samme.

- Dama er uslitelig
- Mens jeg slappet av på Bondeheimen, hadde dronningen gjerne vært gjennom et tett program før vi møttes. - Dama er jo uslitelig. Jeg er en energisk kar, men innrømmer at jeg noen ganger hadde problemer med å henge med, sa Sletten Kolloen under boklanseringen.

Arbeidet med «Dronningen» har pågått i over 3 1/2 år, og under lanseringen fortalte Kolloen at han har over 40 møter med dronningen i forbindelse med bokprosjektet, noen møter har vart et par timer, andre har strukket seg over flere døgn.

Mer fra Nettavisen:

Sonja valgte selv forfatteren
Ingar Sletten Kolloen og dronning Sonja har møtt hverandre en rekke ulike steder, og han har fått være til stede for å se hvordan kongeparet jobber i offisielle sammenhenger, og har også tilbrakt mye privat tid med både dronningen og kong Harald.

Dronningen kjente Ingar Sletten Kolloen fra før da hun valgte ham til å skrive sin biografi, og Sonja har også lest hans tidligere biografier, blant annet om Knut Hamsun og «Snåsamannen», Joralf Gjerstad. Likevel avviser Kolloen at han har vært en lojal biograf.

- Vi har ikke på noe område vært uenige om hva som skal stå i boken. Boka kunne hett «Min kamp», men den tittelen er brukt opptil flere ganger, sier Sletten Kolloen. Selv om Sonjas kamp for å finne sin plass i kongehuset er et viktig tema i boken, avviser han at hun er fremstilt som et offer:

- Dette klarer jeg ikke
- Jeg er ganske sikker på at jeg ikke har fremstilt henne som et offer, i så fall ville hun nok selv ha blandet seg inn i teksten. Dronningen er en meget seierrik kvinne, som har vunnet kamp etter kamp. Og de gangene hun har tapt, har hun reist seg og kjempet videre.

Ifølge Ingar Sletten Kolloen har det imidlertid ikke alltid vært like enkelt:

- De første årene hendte det mange ganger at hun lå våken om natten og tenkte «dette klarer jeg ikke».

- Varm og interessert kvinne
Forfatteren mener dronning Sonja har oppnådd respekt hos det norske folk, og at hun er helt annerledes enn hun noen ganger oppfattes.

- Hun har ikke samme evne som sin svigerfar og til dels sin ektemann til å «komme gjennom» tv-skjermen, men alle som har møtt henne, omtaler henne som en varm, interessert og omfavnende kvinne.

Han fremhever også alt arbeidet dronning Sonja har vært engasjert i privat, og som ikke er like kjent for offentligheten, blant annet for incestofre, aidsofre, eldre, og i den senere tid innvandrerkvinner.

Mer fra Nettavisen: