HØVIKODDEN (SIDE2): Flere store busser fylt av bursdagsgjester kom til museet på Høvikodden torsdag morgen.

Dronning Sonja (75) hadde invitert med seg familie og sine gode venner fra inn- og utland til en liten privat omvisning på kunstmuseet.

De tre dronningvenninnene
Sonjas gode venninner, dronning Margrethe (72) og dronning Silvia (68), var selvsagt til stede. Den danske dronningen er veldig kunstinteressert, og har selv malt og tegnet i mange år. Hun har selv hatt en rekke utstillinger av diverse kunst i Danmark.

- Alle de tre dronningene er jo opptatt av kunst. Men Margrethe og Sonja hakket mer en Silvia, vil jeg vel si. De to er jo dessuten nå begge også utøvende kunstnere. Hvem vet? Kanskje Silvia blir bitt av basillen og begynner å tegne og male hun også, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland til Side2.

Både Silvia og Margrethe kom med sine ektemenn direkte fra flyplassen til Bygdø kongsgård onsdag kveld - der kongeparet hadde invitert til stor bursdagsfeiring i anledning sine 75-årsdager.

De kom i hverdagsantrekk, og skulle bo på kongsgården sammen med sine verter. I dag ventet altså en omvisning på kunstutstillingen på Henie-Onstad, der dronningen og resten av kongefamilien til stede under den offisielle åpningen av «Landskap og Rom» i juni.

Warhol
Utstillingen er dronning Sonjas egen - og inneholder både egenproduserte bilder fra samarbeidet med kunstnerne Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl, og kunsten som henger på Slottet og i kongefamiliens residenser. De seks maleriene Andy Warhol laget av dronning på 1980-tallet er alle tilbake i landet, og eies av nordmenn. Bildene har vakt oppsikt både her i landet og i utlandet.

Dronningen synes nok det var artig å vise dem fram.

- Jeg tror nok de tre venninnene ble stående foran Warhols portretter av Sonja en stund - og hun fortalte sikkert både hvordan hun ble sminket hvit i ansiktet - og hvordan hun reagerte da hun første gang fikk se den lysende røde trutmunnen kunstneren hadde utstyrt henne med, sier Totland.

Lunsj på Oscarshall
Det kongelige følge fikk en rundtur på det flotte museet ute ved kysten, før de kjørte av sted til Oscarshall for å spise lunsj. Det formelig mysset av bursdagsgjester ute på terrassen i det vakre sommerværet.

Lystslottet i Oslofjorden ble pusset opp for tre år siden, og kongeparet var i den anledning svært fornøyde med resultatet. Slottet har vært brukt til mottakelse en rekke ganger i årenes løp, og dronning Sonja uttalte i forbindelse med pressemøte etter renoveringen at hun var veldig glad for å ta det i bruk igjen.

For mange av de kongelige gjestene er det første gang de er på Oscarshall etter at oppussingen var helt ferdigstilt. Det samme gjaldt med kongsgården hvor det har blitt foretatt renovering de siste årene. Fredningen av Bygdø Kongsgård og vernet av Dronningberget og Hengsåsen naturreservat fant for øvrig sted 1. juni.

Les også: