(BYGDØY KONGSGÅRD/SIDE2): En storslått fødselsdagsfeiring for dronning Sonja og kong Harald ble holdt onsdag kveld på Bygdøy Kongsgård.

Det luktet grillmat ved det store partyteltet som var satt opp i hagen, og solen varmet i mange timer etter at de første gjestene ankom gården ved 19-tiden. Det store norske flagget hang rundt flaggstangen – ikke et vindpust var det ute på kongsgården. Om lag to hundre gjester var invitert til kongeparets felles 75-årsdag, blant dem dronning Margrethe (72) og prins Henrik (78), og kong Carl Gustaf (66) og dronning Silvia (68).

- Bursdager er nærmest «hellige» i kongefamilien, og de feirer både stort og smått hvert eneste år. Men det hender selvsagt at noen i familien ikke kan være til stede på grunn av andre gjøremål. Så er da sikkert gleden ekstra stor når de kan samles alle sammen, forteller kongehusekspert Kjell Arne Totland til Side2.

Familie og barn, både kronprinsparet og prinsesseparet stilte selvsagt samlet for å ta del i jubilantenes private bursdagsfeiring.

Komiker
Vertskapet hadde også invitert en rekke artister til å underholde, og blant dem var komiker Robert Stoltenberg som kom susende ut på sykkel etter endt show.

- Jeg var Narvestad, de trengte vel en vaktmester der inne da, røper Stoltenberg og ler. Han understreket at det var veldig hyggelig å opptre i bursdagen.

Narvestad er en av Stoltenbergs aller mest kjente figurer – en relativt snill, nysgjerrig og ivrig vaktmester i Tertitten borettslag. Kongehusekspert Kjell Arne Totland roser dronning Sonja for hennes vertinneegenskaper, og forteller at hun alltid er flink til å finne passende underholdning når det holdes fest og selskaper.

- Jeg har stor sans for Robert Stoltenbergs figurer - og det er det tydelig at kongefamilien også har. Jeg synes det er fantastisk at vi har en kongefamilie som leiet inn en komiker til å underholde sine gjester. Og jeg kan bare tenke meg hva han som Narvestad har kunnet lire av seg om vannlekkasjer og behovet for en vaktmester i de kongelige boligene. Stoltenberg gjorde også stor suksess som Narvestad ved åpningen av Operaen, sier Totland.

Liveband
En 30-talls bunadskledde damer kunne skimtes inne på kongsgården, de skulle både synge og danse for gjestene.

- Dronningen er alltid flink til å finne artister som passer i situasjonen. Torill Sivertsen sang en gang for kronprinsen da han ble 18 år, og Wenche Myhre sang sin slager «Når jeg blir 66» i den kongelige bursdagen for noen år siden, forteller kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Et liveband spilte opp til dans i løpet av kvelden – med mange gamle slagere på repertoaret. Både The Who, Michael Jackson og Whitney Houston ble spilt.

Privat fest
Den kongelige bursdagen har vært feiret med både utstilling og på Operataket i løpet av våren, så denne dagen ble holdt i privat regi.

Mange av kongeparets nære venner fra inn- og utland hadde tatt turen til den store dagen. Flere venninner av Sonja fra Storbritannia, av dem en del svært velstående, tok turen. Det samme gjorde Sonjas storebror, Haakon Haraldsen (90) og hans kone. Etter hvert som festen tiltok var det flere av den eldre garde som trakk seg tilbake, men mange holdt ut til langt ut i de sene nattetimer.

Prinsesse Astrid (80) holdt det gående til langt over midnatt, det samme gjorde Marianne Astrup og Lars Krogh for å nevne noen.