(SIDE2:OPERATAKET) Som en del av feiringen av Kongeparets 75-årsdager i 2012 inviterte regjeringen til feiring på Operataket torsdag 31. mai.

Samme dag ble det arrangert en festgudsteneste i Oslo Domkyrkje og Hans Majestet Kongens Garde hadde drilloppvising på Slottsplassen.

I dag har hele kongefamilien vært samlet, altså alle barn og barnebarn, noe som er et sjeldent syn.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Rundt 19.30 ankom hele familien til folkevesten ved Operahuset. Kongefamilien ankom gjennom sjøveien med Kongesjaluppen «Stjernen». På land stod blant annet statsminister Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud, og Fabian Stang og tok imot kongefamilien.

Sonja holdt godt om sitt barnebarn Leah Isadora (6) da de ble fotografert, og prins Sverre Magnus (6) ble bært på land av kronprins Haakon.

Matchende familie
Ingrid Alexandra (8) var søt i stripete genser, og broren Sverre Magnus kom i en matchende versjon.

Det så ut til at hele kongefamilien hadde tenkt likt i dag, det var nemlig den maritime stilen som regjerte, med toner i rødt, hvitt og blått.

Mette-Marit var stilig i hvitt maxiskjørt, rød trøye marineblå jakke og et grått skjerf. Alltid elegante dronning Sonja kom i hvit blazer, mørke bukser, og over skulderen hadde hun en klassisk Chanel-veske med lenkestropp.

Både kongen og Fabian Stang kom i marineblå dresser med røde slips. Kronprins Haakon, som har fått en kledelig brunfarge, valgte lyseblått slips.

En som skilte seg ut blant alle de maritime stilene var Märtha Louise (40), som for anledningen kom i pudderfarger.

Med i følget var også prinsesse Astrid (80) og Johan Martin Ferner (84), Sonjas bror Haakon Haraldsen (90) og hans kone Lis (78).

Det var en rekke blide mennesker som mottok kongeparet da de ankom operataket. Mange hadde med seg flagg, og flere hadde pyntet seg i anledning 75-årsdagene.

- Gratulerer
Statsministeren holdt den første talen:

- Kjære kong Harald, kjære dronning Sonja. Vi er så uendelig glade i dere. Vi er så stolte av dere. Måtte dere leve lykkelig i alle dager. Gratulerer med dagen!

Operataket var ikke så stappfull som under gårdsdagens Bieber-konsert, men det var likevel en stor mengde mennesker som hadde dukket opp for å kose seg med musikk i solnedgangen sammen med kongefamilien.

Det har småregnet i Oslo hele dagen, men til kvelden har det stilnet, og det var vakkert på Operataket i solnedgang.

Herborg Kråkevik er kveldens programleder, og ledet blant annet an bursdagssangen og Kongesangen til kongen og dronningen - og publikum stemte i.

På scenen torsdag kveld stod blant annet Marit Larsen, Henning Kraggerud, Envy og Oslo-Filharmonien. Edvard Hoem, Ole Paus og Arne Berggren bidrp til forestillingen med nyskrevne tekster.