(SIDE2): Det er en høytidelig anledning - den offisielle åpningen av Stortinget. Tirsdag klokken 13 åpnet det for 157. gang.

Trontale
Det er kong Harald (75) som tradisjonen tro åpner Stortinget for året - og ved sin side har han dronning Sonja (75) og kronprins Haakon (39). Under den høytidelige åpningen leser kongen trontalen, som inneholder regjeringens programerklæring for det kommende år.

Deretter leser regjeringens yngste statsråd beretningen om rikets tilstand. I år er det den ferske kulturministeren, Hadia Tajik, som har denne oppgaven.

Tradisjonelt kledd
Også dronningens antrekk blir lagt merke til fra år til år. Et antrekk står fram som en klar favoritt siden dronningen har vært med på åpningen de siste 21 årene.

- Dronning Sonja satte tonen for sine stortingsantrekk allerede første gang hun var til stede ved Stortingets åpning høsten 1991 - en stilig kjoledrakt i sort og rødt med tilhørende toreadorhatt. Antrekket gikk igjen i en årrekke - og siden har hun brukt en rekke andre antrekk i sort og rødt - nærmest som en uniform, forteller kongehusekspert Kjell Arne Totland til Side2.

Han gir ros for gjenbruk, og mener dronningen viser at hun er like bundet til antrekkstradisjonen som kongen. Han bruker alltid sin gallauniform.

- Fargene passer perfekt både til anledningen, til omgivelsene og ikke minst til Kongens gallauniform. Det gjør også den store røde capen med besetning i sort rev hun vanligvis bærer som ytterplagg. Den eksklusive capen har hun faktisk brukt igjen og igjen helt siden 1991! sier Totland.

- Bare noen få ganger har Sonja kledd seg i andre farger enn sort og rødt ved Stortingets åpning. En gang på 90 -tallet var hun helt i lilla og en gang senere i dyp flaskegrønt, minnes jeg, legger han til.

I sørgefarger
De to siste årene - både i fjor og i år har dronningen har endret fargevalg. Begge gangene har hun valgt svarte og hvite antrekk, istedenfor favoritten med rødt og svart.

Tirsdag ettermiddag ankom kongepar og kronprinsen Stortinget i lukket bil på grunn av fare for regn, og denne gangen kom dronning Sonja i helt svart kåpe med svart hatt til. Hun hadde også valgt en svart skjørt med smokinginspirert hvit overdel.

Totland tror ikke dronningen har endret farger for alltid.

- I dag hadde hun igjen valgt et antrekk i svart og hvitt - uten at jeg tror det betyr at hun har byttet farger for godt. Jeg tror snarere det kan være en vakker gest i anledning prinsesse Ragnhilds bortgang nylig. Svart og hvitt er klassiske sorgfarger i Europas kongehus, forteller kongehuseksperten.

Dronningen har alltid vært opptatt av detaljer og har respekt for sine omgivelser også når det kommer til antrekk. Derfor ble de samme fargene valgt for å hedre de døde etter 22. juli.

Klikk deg videre for å se bilder av dronningens antrekk ved åpningen av Stortinget de siste to tiårene.

1991: I dag ses det som en selvfølge at dronning Sonja ved kongens side når han foretar den tradisjonsrike åpningen og leser trontalen. Slik har det ikke alltid vært.

Da kong Olav døde i 1991 stilte Sonja opp i svarte sørgeklær i Stortinget, noe som ble sett på som naturlig selv om hun ikke hadde noen konstitusjonell funksjon, da konge skulle avlegge ed og kongen skulle minnes. Det ble gjort i januar, men allerede da ble det debatt rundt hennes tilstedeværelse i Stortinget. Betydde det at hun kom til å stille opp under den offisielle åpningen på høsten også? Diskusjonene ble tatt - opplesning av trontalen er en del av den konstitusjonelle handling, og kongen skal møte med sitt statsråd og regjeringen.

Men det var opp til Slottet å bestemme om hun skulle, og slik har det blitt de siste 21 årene. Også en myndig kronprins skal være til stede. I nesten alle år siden har dronningen og kronprinsen vært til stede så sant de ikke har vært bundet til andre avtaler.

Dronning Sonja i Stortinget i 1991 med kronprins Haakon som nesten hadde blitt myndig noen måneder tidligere. Den gang i knallrød cape med svart kjole under og matchende hatt. Rødt og svart er senere blitt fargene dronningen nesten alltid har valgt.

1994: Gro Harlem Brundtland overrekker trontalen til kong Harald. Dronning Sonja i en flott lilla drakt med matchende hatt til.

1996: Cape og drakt har forblitt dronningens favorittantrekk i tidenes løp under åpningen av Stortinget. Her er hun i svart drakt med røde sløyfer foran, matchende bredbremmet hatt med rød sløyfe og selvsagt en lang cape med pelsdetaljer.

1997: Året etter valgte hun det samme antrekket, og allerede da hadde dronningen ord på seg for å være flink til gjenbruk. Det var 142. gang Stortinget ble åpnet.

1998: Den røde og svarte capen har vært en stor favoritt til dronningen, og for tredje året på rad valgte hun den i det kjølige oktoberværet til den høytidelige åpningen. Dette året endret hun litt på hodeplagget, og valgte en rund svart hatt med nål i.

Under capen hadde hun en mørkegrønn drakt med svarte detaljer.

1999: Igjen valgte dronningen den flotte svarte kjolen med de røde sløyfene - men i regnværet var capen byttet ut med et knallrødt stort sjal isteden. Den samme hatten og de samme perlene i halsen blir brukt som tilbehør.

Konge og kronprinsen i tradisjonell gallauniform.

2002: Dronning Sonja i sin svarte og røde drakt med sløyfer. En ny svart hatt med røde detaljer som skimtes i bremmen ble valgt til.

2003: Svart og rødt nok en gang - da Stortinget ble åpnet for 148. gang. En helsvart drakt for anledningen, men fjorårets hatt er med.

2004: En dramatisk knallrød hatt med bred brem matchet favorittcapen under den 149. åpningen. Og denne gangen med en helt svart drakt.

2005: Drakten fra 2002 er tilbake, også denne gangen med det samme tilbehøret. Klassisk helsvart, men med noen friske røde detaljer.

2006: Dette året valgte dronningen en litt utradisjonell variant med drakt i brede ruter - men hun er tro mot det svarte og røde.

2007: I svart drakt med gråhvite detaljer - i klart Chanel-preg ble brukt i 2007. Men både hatt og cape er gjenbruk.

2009: Dronningen tok igjen til fiolettskalaen - og gikk for lilla i 2009.

2010: For to år siden var dronningen igjen tilbake til sin tradisjonsrike drakt med røde små sløyfer i knapphullene og en stor elegant hatt.

2011: Dette året endret hun stil. I fjor kom dronningen til Stortinget i en helt hvit drakt med svarte detaljer og svart hatt. De samme fargene valgte hun også til årets åpning.