Gå til sidens hovedinnhold

Slik var det første møte med Mette-Marit

Dronning Sonja kunne sette seg inn i alenemorens situasjon.

(GYLDENDALHUSET/SIDE2): I den nye biografien «Dronningen» som ble sluppet på Gyldendalhuset onsdag morgen omhandler naturlig nok en del om dronning Sonjas (75) forhold til svigerbarna, og da særlig kronprinsesse Mette-Marit (39).

Boken er ført i pennen av forfatter Ingar Sletten Kolloen på oppdrag fra Slottet.

Dronningen beskriver hvordan hun i egen oppvekst vokste opp med sin eldre søster Gry, som var fraskilt og alenemor til to barn. De to bodde i barndomshjemmet før Gry giftet seg på nytt. Opplevelsen av det hjalp Sonja med å sette seg inn i Mette-Marit Tjessem Høibys situasjon den gangen hun kom inn i deres liv.

Tunfisk på boks
Kongeparet forsto raskt at sønnen deres mente alvor med den blonde og høyreiste unge alenemoren fra Kristiansand. De ønsket å møte henne, og første gang ble i avslappende omgivelser hjemme hos Haakon i Ullevålsveien. Året var 1999, og han skulle endelig få vise fram sin kjæreste.

I boken blir det beskrevet hvordan det unge paret i 20-årene serverte kongen og dronningen pasta med tunfisk fra boks. Med andre ord helt vanlig studentkost. Dronningen kjente seg svært godt igjen i Mette-Marits naturlige usikkerhet over å møte de kommende svigerforeldrene. Selv måtte hun og Harald skjule sin kjærlighet for kong Olav i sin tid. En smerte hun forteller mye om i den nye biografien.

- Hva om Märtha hadde levd?
- Jeg grunnet ofte, særlig den første tiden, om vi ville ha blitt holdt på pinebenken i nesten ni år hvis ikke kronprinsesse Märtha hadde levd. Ville en mor i så mange år sett hvordan sønnen led, uten å foreta seg noe? Ville hun ikke klart å overbevise Kong Olav om at vi fire i hvert fall måtte møtes og bli litt kjent med hverandre? Svaret får vi aldri, og fortiden kan ikke endres. Det kong Harald og jeg kunne gjøre noe med, var å sørge for at Haakons kjæreste ble møtt med vennelighet og forståelse for den mildt sagt noe spesielle situasjonen kjæresten til en tronarving kan ende i, sier dronningen i biografien.

Møte med Mette-Marit ble varmt, og annerledes enn de foregående forholdene kronprinsen hadde hatt. Kongeparet forsto at det var alvor, og den unge jenta med den tre år gamle sønnen Marius ble raskt invitert til Skaugum. Der var hun helt ærlig om sin fortid, om enn fremdeles usikker på om hun ville kunne ta rollen som kronprinsesse. Men kongen var ikke i tvil, og sa:

- Dette går vi for.

Ingen støtte?
Det ble allikevel hevdet i flere medier at dronning Sonja og kong Harald ikke var særlig glad og ikke støttet Haakons valg av kjæreste.

Men det blir dementert av dronningen i boken, som kommenterer at kongeparet aksepterte sønnens samboerskap til alenemoren fullt ut. Det ville gi Mette-Marit tid til å venne seg til rollen, samt at de sikkerhetsmessige årsakene ville komme på plass. Nå ville hun og Marius få vakthold.

- Grusomt
Åpenheten fra kongehusets og ikke minst Haakons og Mette-Marits side om kjæresteforholdet og senere samboerskapet viste seg å være en klok avgjørelse.

Da alle medieoppslagene om Mette-Marits fortid florerte hver eneste uke, var det ikke vanskelig for dronning Sonja å sympatisere.

- Jeg har selv kjent på kropp og sinn hvor grusomt det er ikke å bli akseptert og bli beskyldt for å ødelegge kongehuset. Kong Harald og jeg forsøkte å gi Mette-Marit en følelse av det motsatte. Hun var velkommen, forteller Sonja i boken.

Kommentarer til denne saken