Gå til sidens hovedinnhold

Droppet Oslo Børs

Det ble en laber aprilmåned på Oslo Børs.

Det ble en rolig aprilmåned på Oslo Børs med tilnærmet flat utvikling. Omsetningen på børsen falt med 30 prosent og 34 prosent målt i henholdsvis handler og volum, skriver Nordnet i en melding.

Totalt ble det gjennomført 2,6 millioner handler, og omsatt aksjer for 206 milliarder kroner på Oslo Børs i april. Privatpersoner gjorde 266.675 handler og omsatte aksjer for 17,2 milliarder via Nordnet, Netfonds, Saxo-E*Trade og Skandiabanken i april. Dette tilsvarer en markedsandel på 10 prosent målt i antall transaksjoner og 8,3 prosent målt i volum.

- Privatpersoners handel på børsen i april falt med henholdsvis 36 prosent og 42 prosent målt i handler og volum, altså noe mer enn børsen totalt sett. Mens det var 23 handelsdager i mars var det bare sytten og en halv i april som følge av påskeferien. Lav aktivitet både i forkant og etterkant av påsken, i tillegg til at svingningene i markedet er moderate reduserer handelsaktiviteten hos de private aksjesparerne, skriver Anders Skar daglig leder i Nordnet Bank i en melding.

De private aksjesparerne startet året med å nettokjøpe aksjer for over en milliard i januar. Optimismen ble til pessimisme i februar og mars da det ble nettosolgt aksjer for rundt 450 millioner. I april er optimismen tilbake igjen. Totalt ble det nettokjøpt aksjer av privatpersoner for 698 millioner i den rolige påskemåneden.

- Frykten fra mars har sluppet taket og de private investorene har i april hoppet ned fra gjerdet. Den økte optimismen gjenspeiles i et høyt nettokjøp av aksjer, samt posisjonering i derivater og børsnoterte produkter som stiger med børsen. Vi går nå inn i rapportsesongen hvor selskapene skal presentere resultatene fra første kvartal, og de private ser optimistisk på det som skal komme, sier Anders Skar daglig leder i Nordnet Bank.

Den høye oljeprisen har løftet Statoilaksjen til topps over de mest populære aksjene å kjøpe blant private aksjesparere i april. Cruiseselskapet RCL følger på en god andreplass. Turbulensen og kursfallet i Sevan Marine har også fått de private til å laste opp i det trøblete offshoreselskapet, heter det i meldingen fra Nordnet.

- Den mislykkete emisjonen i Sevan drilling og kursmassakren i april har sendt de private aksjesparerne ut på bunnfiske i aksjen. Ellers legger vi merke til at bjellesauen John Fredriksen er representert med 3 aksjer på topp ti listen i april. Golar med sin gassatsning, Marine Harvest som nyter godt av høy laksepris og tørrlastselskapet Golden Ocean er alle populære investeringsobjekter blant de private i april, skriver Skar

På topp blant de mest solgte aksjene, og minst populære i april finner vi Yara og Norsk Hydro.

- Yara leverte riktignok et knallresultat for første kvartal, men mange av kundene anser at fremtidsutsiktene er usikre og frykter også tøffere konkurranse for selskapet. Norsk Hydro leverte ikke en like god kvartalsrapport, men konsensus i markedet er positivt. At de private har solgt aksjen skyldes hovedsakelig gevinstsikring, skriver Skar.

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera

Kommentarer til denne saken