NB! Se bilder og video av Nintendo DSi nede i artikkelen.

Håndholdtkonsollen Nintendo DS har vært en suksess uten like og er den mest solgte spillmaskinen siden Playstation 2. Over 100 millioner enheter har funnet veien hjem til folk siden den første utgaven ble lansert i USA 21. november 2004.

Lite maskinvarenytt

Nå er den tredje versjonen her. DSi er litt bredere enn DS Lite og ligger dermed bedre i hånda, knappene reagerer litt kjappere, lysstyrken kan skrues opp enda et hakk og den matte overflaten gjør at maskinen er bedre å holde i.

Nintendo har også utstyrt DSi med to kameraer (ett foran og ett bak) og en SD-kortleser, mer om det lenger ned.

Smarte løsninger

Hva gjelder innhold og smarte løsninger, er forskjellene heldigvis større enn på maskinvaresiden. Endelig kan du bytte spill mens maskinen står på (DS Lite krasjer), en omstartknapp er på plass, du trenger ikke lenger starte på nytt hver gang du har endret på en systeminnstilling, og grensesnittet er en enklere utgave av Wiis.

Sammen med DSi lanserer Nintendo DSi Shop, og programmene og spillene du kjøper legges inn i en lang horisontal liste som du kan hoppe fritt rundt i. Siden nettbutikken ikke åpner før maskinen lanseres, har vi ikke fått lagt inn noe ekstra og dermed ikke fått testet menysystemet skikkelig. Vi kommer tilbake med en oppdatering på hvor bra det fungerer etter hvert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Artige ekstraprogram

I tillegg til «PictoChat», som har vært med siden den første DS, har Nintendo laget et overraskende artig bildebehandlingsprogram og ett som lar deg leke med lyd. Førstnevnte lar deg manipulere bildene du har tatt med DSis to kameraer på en rekke ulike måter. For eksempel kan du dra i bildet, fargelegge og legge til ulike effekter, og resultatene kan enten deles med andre DSi-eiere eller legges over på et SD-kort.

Lydprogrammet lar deg gjøre noe tilsvarende med lyd, enten noe du har tatt opp selv eller AAC-filer fra et SD-kort (DSi støtter dessverre ikke MP3). Blant annet kan du legge på ulike filtre og stille på pitch.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Ingen GBA-spill

Dessverre er det to minuser med DSi, men det ene kommer neppe til å være merkbart for folk flest. Batterilevetiden har sunket fra 15-19 timer, og til mellom ni og 14.

Mangelen på en GBA-port kommer derimot til å irritere mange. I tillegg til at du ikke lenger kan spille GBA-spill, fungerer for eksempel ikke «Guitar Hero»-spillene på DSi. De krever nemlig at du kobler ekstrautstyr til denne porten.

Den ultimate DS

Likevel, akkurat det gjør ikke selve maskinen dårligere og DSi er den ultimate DS-utgaven. Hvis du er på utkikk etter en håndholdt spillkonsoll eller har slitt ut den gamle DS’en, er det denne du bør kjøpe. Har du derimot en fra før er det ikke noe særlig å hente her, med mindre DSi Shop blir en skikkelig hit og proppfull av kule ting.

Vi kommer tilbake med tester av de første DSi Shop-spillene neste uke.

965