Gå til sidens hovedinnhold

- Du er hjertelig velkommen, Fredriksen

- Fredriksen møter seg selv i døren, sier Torgeir Micaelsen.

Arbeiderpartiets finanspolitisketalsmann, Torgeir Micaelsen, er glad for at John Fredriksen viser stor interesse for norske selskaper.

Etter at Oslo Børs stengte handelen tirsdag annonserte Marine Harvest, verdens største produsen av sjømat og kontrollert av Norges tidligere rikeste mann, nå kypriot, John Fredriksen, et bud på statskontrollerte oppdrettsselskapet Cermaq.

Budet er på 105 kroner per aksje, noe som er 22 prosent over tirsdagens sluttkurs.

Om budet aksepteres, skal kjøpet finansieres med 50 prosent aksjer i Marine Harvest og 50 prosent kontanter.

- Møter seg selv i døra

Micaelsen mener imidlertid at den kritikken som Fredriksen tidligere har kommet med om norske skatteforhold, nå faller på hans egne handlinger.

- Fredriksen møter seg selv i døren. Han mener åpenbart at det ikke er så ille å drive næringsvirksomhet i Norge, sier Micaelsen.

- Så du ønsker Fredriksen velkommen hjem?

- Kritikken fra høyresiden holder ikke vann. Norsk næringsliv og norske eiere har samlet sett gode vilkår knyttet til næringsdrift i Norge. Det viser jobbveksten og den økonomiske oppturen i Norge akkurat nå, sier Micaelsen.

- Han er hjertelig velkommen til å flytte hjem, men da må han bidra over skatteseddelen, som alle oss andre, sier Micaelsen.

Torsdag ble det klart at Cermaq ikke vil akseptere utspillet fra Marine Harvest. Konsernsjef Jon Hindar og Cermaq-styret oppfordrer aksjonærene til å se bort ifra Marine Harvest sitt bud.

Budet kom ikke som et sjokk

Til Nettavisen NA24 sa Hindar tidligere torsdag blant annet:

- Prisen er helt feil,.

- Det er vel ikke feil å si at det har vært kontakt mellom selskapene om en potensiell fusjon, også lenge før min tid.

- Så nei, budet kom vel ikke som et sjokk.

- Fundamentalt uenig

En viktig forutsetning for Marine Harvest sitt bud, er at Cermaq ikke kjøper det peruanske sjømatselskapet Copeinca, som Cermaq er budgiver på. Selskapet er i skrivende stund verdsatt til 4,25 milliarder kroner.

- Gjør Marine Harvest dette for å ødelegge for oppkjøpet av Copeinca?

- Det er ikke min forståelse. Jeg ville forstått det hvis det var finansielt motivert, men at det ligger industrielle vurderinger til grunn, er jeg fundamentalt uenig i, sier Hindar.

LES HER:

Han trosser Norges rikeste mann

Marine Harvest har allerede kjøpt 4,7 prosent av aksjene i Cermaq, mens den norske stat sitter med 43,54 prosent av aksjene i selskapet. Det er dermed en forutsetning av staten sier ja.

Markedsverdien på Cermaq var 7,95 milliarder kroner ved børsslutt. Det nye budet verdsetter dermed selskapet til 9,7 milliarder kroner.

Marine Harvest har til sammenligning en markedsverdi på 22,5 milliarder.

God for 70 milliarder

Grunnlaget for skispreder John Fredriksens formue ble lagt da han etter en karriere som ung skipsmegler investerte i oljetankere. Han tjente godt på oljefrakt fra Den persiske gulf under krigen mellom Iran og irak på 1980-tallet. Les mer om Fredriksen.

John Fredriksens liv har vært turbulent. Fengselscelle, milliarder tjent, milliarder tapt, så utrolig mange milliarder tjent.

«John Fredriksen har forakt for risiko, for regler og for sveklinger. Mens andre tenker, handler Fredriksen, uten å spørre noen. Han eier ikke alt, men han bestemmer alt. Mange er blitt rike på Fredriksen, men han er blitt enda rikere på dem. Og aldri betaler han en krone i skatt – til gjengjeld er han dømt til et evig liv som hjemløs», er noen av karakteristikkene som kom frem i den uautorisert biografien, Storulv, skrevet av Odd Harald Hauge og Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Fredriksen holder tetplassen med god margin på finansbladet Kapitals liste over Norges rikeste. Formuen anslås til rundt 70 milliarder kroner! Men rederens topplassering her er kanskje noe tvilsom. Han er nemlig ikke norsk statsborger. Fredriksen gjorde skatteflyktning av seg i 2006, og bor på Kypros

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser

Kommentarer til denne saken