Gå til sidens hovedinnhold

- Du får en villere tur på Oslo Børs

- Det er logisk for en fondsinvestor å investere utenfor Oslo Børs.

- Du får en villere tur på Oslo Børs, sier investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet.

Mens Oslo Børs ikke uventet svinger mer enn de større børsene, får heller ikke investorene betalt for den økte risikoen, viser en ny undersøkelse fra nettmegleren.

- Det er veldig gøy på Oslo Børs når det er oppsving i markedet. Men det er veldig trist når man har de store dippene. De blir prosentvis ofte mye større på Oslo Børs, sier Strøm til Nettavisen Stocklink.

- Bør investere mest utenfor Oslo Børs
Med utgangspunkt i historisk avkastning siden 1990 for OBX-indeksen på Oslo Børs og den tyske DAX-indeksen, amerikanske S&P 500 siden 1988 og Stockholm-børsen siden 2002, finner undersøkelsen at avkastningstallene både på årlig og månedlig basis svinger mest for det minste markedet Oslo Børs.

- Du har mindre svingninger i S&P 500 for eksempel, noe man burde forvente siden markedet er større og mer robust, med bredere næringsstruktur og større selskaper, sier Strøm

Den gjennomsnittlige årlige avkastningen på børsene er mellom 9 og 12 prosent, men svakest for Oslo Børs, som også svinger mer enn de andre. Det betyr økt risiko uten å få betalt gjennom høyere avkastning. For fondsinvestorene er det dermed logisk å investere mesteparten av pengene utenfor Oslo Børs, konkluderer Nordnet.

- Du får ikke systematisk høyere avkastning på Oslo Børs fordi det har vært systematisk høyere svingninger. Det taler for at det er logisk og fornuftig for norske investorer å holde en stor del av sine plasseringer i utlandet.

- Folk har en tendens til å foretrekke det som er nærmest seg selv. Det å være en finansiell patriot er ikke logisk ut ifra statistikken, med mindre du faktisk er amerikaner, for der er de største globale selskapene, sier investeringsøkonomen.

Hvor dårlig er september?
Etter bratte fall på børsene i sommer og med høsten for døren, også kjent som en tid for de historisk sett verste børskrisene, har undersøkelsen også sett på hvor dårlig børsmåneden september faktisk er.

I samtlige markeder har gjennomsnittsavkastningen vært negativ i september, men hvis man sitter med investeringene i ett år har det mindre betydning hvilken måned man starter.

- Myter som «sell in may and go away» har en viss sannhet. Man kan se visse sesongmessige mønstre i statistikken. Men mitt spørsmål som trader og opportunist er om man kan tjene noe på det. Bør man være ute av markedet i de månedene. Det er det ikke. På ett år og lenger sikt har starttidspunktet lite å si, sier Strøm.

Tabellene (øverste del) viser gjennomsnittlig avkastning ved å sitte investert 1 år. Tabellene (nederste del) viser månedlig gjennomsnittsavkastning.

Kommentarer til denne saken