Gå til sidens hovedinnhold

- Du får ikke en god stilling i staten hvis du taper penger

Milliardær og nestor mener staten bruker pengene helt feil.

HTML EMBED

CAFE CHRISTIANIA (NA24): Milliardær og investor Christen Sveaas og en av norsk shippings «grand old men», Westye Høegh, mener staten tar for lite risiko.

- Det offentlige har ikke mandat til å tape penger. Staten må være villig til å ta større risiko å gå inn tidlig i bedrifter, sier Westye Høegh til Nettavisen NA24.

Sveaas er helt enig og følger opp.

- Det er ingen statsansatte, og du ser det samme i mange banker, som liker å tape penger. Du får ikke en god stilling i staten hvis du går inn i prosjekter som taper penger, sier Sveaas til Nettavisen NA24.

- Argentum fungerer ikke

- Så Argentum investerer i en alt for sen fase?

- Argentum trenger vi ikke. Da kan staten heller investerer ett annet sted. Argentum fungerer ikke, sier Sveaas.

- Det er tidligfasekapital og risikokapital Norge trenger, ikke Argentum, istemmer Høegh.

Argentum er en statlig kapitalforvalter spesialisert på investeringer i nordiske og energifokuserte aktive eierfond, såkalte private equity fond. Selskapet ble etablert i 2001 for å bidra til å sikre et effektivt kapitalmarked for unoterte bedrifter.

Denne uken samlet tenketanken Civita finansminister Siv Jensen, Aps finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre og flere fra venture kapital miljøet i Norge for å diskutere kompetent kapital og eierskap og hvordan man kan få mer privat risikokapital til finansiering av nye bedrifter.

Det skapte engasjement, blant annet fra Sveaas og Høegh, som begge har god erfaring med å investere i tidligfaseselskaper og det å ta stor risiko i næringslivet.

- Staten er kanskje den verste

Nettavisen NA24 samlet de to til en kort prat etter diskusjonen var over.

- Hvorfor er det så lite privat tidligfasekapital i Norge i dag?

- Du får ikke belønning nok til å ta den risikoen det innebærer. Staten er kanskje den verste av dem. De bør være villig til å ta mye risiko, men byråkratene har ikke fått tillatelsen til å tape penger, sier Høegh.

Sveaas trekker fram to ting som han mener vil bidra til å øke den private risikokapitalen betraktelig.

- Det ene er opsjonsbeskatningen, at det er veldig vanskelig å incentivere personer som jobber i den type bedrifter. Det er et problem, sier Sveaas.

- Det andre er at staten går inn og at de private for en opsjon på å kjøpe statens andels aksjer hvis det går bra. Det er med på å redusere risiko og øke oppsiden.

- Gått på trynet mange ganger

I Norge beskattes opsjoner til ansatte i bedrifter som arbeidsinntekt. Det kan slå meget uheldig ut for mange gründere og gründer bedrifter i en forholdsmessig stor skatteregning.

- Opsjonsbeskatningen er det mest kompliserte å gjøre noe med, men det er også det som er mest virkningsfullt. I denne bransjen er vi ikke opptatt av skatt, men opptatt av oppside, sier Sveaas, som så peker på Westye Høegh og sier:

- Dere og jeg. Vi har investert masse i tidligfase bedrifter og gått på trynet mange ganger, men vi gjør det jo vær gang fordi vi tror vi skal tjene masse penger.

Ifølge Kapitals liste over Norges rikeste har Sveaas en formue på nesten fem milliarder kroner.

Westye Høegh arvet i sin tid sin fars rederi Leif Høegh sammen med storebror Ove Høegh. Det har de to sent videre til neste generasjon, hvor Westyes eldste sønn Morten og Oves eldste sønn Leif, styrer skuta. Ifølge Kapital har Høegh-familien en samlet formue på rundt 13 milliarder kroner.

Administrerende direktør Karl-Christian Agerup i Oslotech AS mener det er en illusjon at det renner over av såkalt såkornkapital som skal hjelpe bedrifter i en tidlig fase. Private investorer setter heller pengene sine i skatteincentiverte næringer som eiendom.

27 milliarder offentlige kroner

Agerup mener at vi ikke trenger mer statlig kapital, men vi trenger å se på hvordan den brukes.

- Vi som samfunn bruker 27 milliarder offentlige kroner hvert år i forskning og utvikling, mens det nesten ikke er satt av penger til kommersialisering av forskningen, sier Agerup.

- Jeg syns det er veldig rart. Jeg forstår ikke den mangelen på logikk det er. Når man først har brukt 27 milliarder kroner på forskning og utvikling, at man ikke forstår at noen av de midlene må være tilgjengelig til den fasen som er etter forskningen, sier Agerup.

Han viser til Sverige for å vise hvor ille det er med privat såkornkapital i Norge.

- 12 prosent av venturekapitalen i Europa ble investert i Sverige, mens det i Norge var under fem prosent. Det meste av dette var i olje og gass, sier Agerup.

Han viser også til at antall selskaper som fikk finansiering i Sverige kontra Norge er 10 til 1.

- I Sverige bidro den svenske stat med 60 prosent av kapitalen, mens den norske stat bidro minimalt, sier han.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken