- Noe jeg har tenkt en stund på er at det kan bli minusrenter i Norge, sier Lars H. Mikelsen, analysesjef hos Norcap, til Nettavisen.

Selv hadde han aldri trodd at det som nå kan skje ville bli en realitet.

- Når det gjelder renteplasseringer, og særlig investeringer i obligasjoner, har den almene oppfatning vært at det er en absolutt nedre grense for hvor lav renten kan bli.

Men som han sier selv: «verden er ikke lenger den vi kjenner». For eksempel skal man ikke se lenger enn til Sverige for å få finne nullrenter.

- Og slik det er i dag så er det faktisk ganske sannsynlig at vi får et scenario der rentene er negative!

- Absurd situasjon
Med negative renter betaler man for å gi lån.

- Selv om det i utgangspunktet er absurd å betale for at noen skal låne pengene dine, er dette virkelighet i flere land, og kommer dette fenomenet til Norge vil de som trosser konvensjonen og kjøper lange obligasjoner kunne få svært god avkastning til svært lav risiko, sier Mikelsen.

Den danske sentralbanken kom i forrige uke med to overraskende rentekutt. Danske kroner er pegget mot euro, som har stupt i kurs, og sentralbanken har sett seg nødt til å ta frem barberhøvelen for å begrense nedturen.

I Danmark er nå innskuddsrenten i sentralbanken på -0,5 prosent.

- I markedet for kredittforsikring prises Norge til å være sikrere enn alle landene med negativ rente. Hvorfor skal da Norge være det eneste trygge stedet der man ikke bare slipper å betale leie, men får betalt? spør Mikelsen.

Han kommer opp med to to tenkelige grunner:

* likviditet
* oppfatning

- Med rentene på det nivået vi ser nå er det selvsagt et stykke ned til vi kommer til negative renter i Norge, men dette er absolutt innenfor sannsynlig rekkevidde. Rentene er på vei ned, enten vi ser på lokale forhold i Norge eller globale kapitalstrømmer, dermed er, i motsetning til hva en naiv fortolkning tilsier, ikke rentefondenes tid forbi.

Tror på rentekutt
Styringsrenten i Norge er på 1,25 prosent, noe som er historisk lavt. Sjansen er stor for at sentralbanken skal kutte den ytterligere.

- Norges Bank hadde i sine kalkulasjoner ved forrige rentemøte ikke lagt inn en oljepris på 40-tallet, og med en norsk krone som har stabilisert seg vil det være overraskende om de ikke setter ned renten ytterligere.

Samtidig som sentralbanksjef Øystein Olsen har kuttet har boligprisene fortsatt himmelferden.

- Det eneste som kan hindre kutt er om de anekdotiske bevisene på ville tilstander i boligmarkedet. Norges bank har tidligere uttrykt bekymring for å blåse opp en boligboble. Dette er vel strengt tatt for sent nå, men de kan jo gjøre boligboblen enda større i jakten på det de mener er et større gode; svak valuta og full sysselsetting.

Slik kan du tjene på lave renter
Smarte Penger har kommet frem til 10 råd for å utnytte dagens lave rente.

De kan du lese om her: 10 lønnsomme grep med dagens null-rente

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED