Gå til sidens hovedinnhold

Du må tåle fem rentehopp

- Tre hopp i vår og to til høsten, spår sjeføkonom.

Veksten i norsk økonomi flater ut i år.

- Det er ikke flere hender å ta tak i, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

NA24 – din næringslivsavis

Oppjustert
Dermed har Nordea oppjustert forventningene med 0,25 prosentpoen siden forrige makroøkonomiske rapport fra september. Ved utgangen av året tror han på en styringsrente fra Norges Bank på 4,75 prosent.

- Renten vil trolig fortsette opp neste år, men i et langsommere tempo, sier Juel.

LES MER: - Renten opp i fem prosent

Om to år venter Nordea at Norges Banks styringsrente vil ha nådd 5, 25 prosent.

Det kom frem da Nordea presenterte rapporten «Økonomisk Oversikt» på en pressekonferanse i Oslo onsdag formiddag.

Juel sier at hovedbildet er at norsk økonomi fortsatt går bra. Men etter to år med vekstrater over fire prosent, vil mangel på arbeidskraft og andre kapasitetsbegrensinger gi noe lavere vekst i Norge.

Tilbudssiden begrenser
- Økonomien går ikke dårligere, men det er ikke flere hender å ta tak i. Det er med andre ord store begrensninger på tilbudssiden, sier Steinar Juel.

Han påpeker at det neppe er særlig flere å ta av i ledighetskøen, og veksten i arbeidsstyrken blir neppe like frisk i år som i fjor.

- Det er bedre tider i på arbeidsmarkedet i våre naboland, og det betyr at det ikke blir like attraktivt for polakker og arbeider fra Baltikum å ta turen til Norge. Det er også grenser for hvor mange som ikke kan norsk som kan jobbe i norske bedrifter, sier Juel.

- Dermed er det ikke mulig å opprettholde en produksjonsvekst på fire prosent, sier han.

Tror ikke lønnsveksten tar av
Mangel på arbeidskraft innen mange områder gjør at lønnsveksten trolig vil stige til fem prosent.

Juel påpeker at vi historisk ligger på vekstrater man må tilbake til 1998-99 for å finne. Da tok lønnsveksten av og resultatet var rask renteoppgang. Og det er her risikoen ligger for renten.

- Sist gang eksploderte lønningene, og da fikk vi en sterk økning i renten. Jeg tror imidlertid ikke lønnsveksten i år vil ta av. Arbeidsinnvandringen vil hjelpe til å holde lønningene nede, og dessuten tror vi at organisasjonene i arbeidslivet har lært seg inflasjonsstyring, sier Juel.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted