OSLO: Om du noen gang har vært på boligjakt i Oslo, har du sikkert sett det; leilighet til salgs på «Nedre Kampen», «Øvre Grünerløkka» og så videre, mens det viser seg at boligen er godt plassert på Tøyen eller Sagene.

Trodde vi. Navneekspert Leif Gjerland kom oss til unnsetning, og forklarer hvorfor meglerne er så glad i å pynte på sannheten.

Meglerne har rett

- Hvorfor heter det for eksempel Nedre Kampen i annonsene, når det vitterlig er på Tøyen?

- Fordi det heter Nedre Kampen, kommer det kontant fra Gjerland - lokalhistoriker, og mannen bak boka Navn i Oslo.

- Jaha?

- Du vet at essensen i alt med navn er at vi betegner noe vi har sett. De første navnene i Oslo kommer fra naturen, og en kamp er betegnelsen på en haug, akkurat som Kampen er. Så delte man det inn så enkelt som Øvre Kampen og Nedre Kampen, forklarer Gjerland.

Men med opprettelsen av "den nye by" på 1930-tallet, så skulle gatene forbeholdes biler, og ikke fotgjengere. Dermed ble Kjølberggata en viktig gjennomfartsåre, og vips ble Nedre Kampen skilt fra Øvre Kampen, og Tøyen som stedsnavn var et faktum for hele området - et navn som for øvrig betyr gjødslet eng.

- Så eiendomsmeglerne har egentlig rett når de sier Nedre Kampen om Tøyen, men jeg mistenker vel kanskje at de ikke kjenner hele historien til hvorfor, sier Gjerland.

Les også: - Røkla rotter seg sammen mot Oslo

Øvre Grünerløkka

Nettopp, men dette må da være et unikt tilfelle. Grünerløkka for eksempel er jo et annet område som meglerstanden ynder å utvide.

- Da Petter Grüner kjøpte dette området av Kongen, så gikk faktisk Grünerløkka helt opp til Grefsen. Det vil nok meglerne elske å høre, smiler Gjerland.

- Men skal man se helt pietistisk på Günerløkka, så går grensen i Toftes gate. Det betyr at Grünerløkka skole faktisk ligger på Sofienberg, utdyper Gjerland.

Men på tiden da Grünerløkka ble anlagt som boligområde, var det neppe noen som ville skryte på seg dét navnet i en boligannonse.

- Grünerløkka var feil i alle år, her var det slum og det var en bydel som ble bygget for utnyttelse av arbeidsfolk. Men med byfornyelsen på 1970-tallet ble det prestisje å bo der. Så gikk det litt ned igjen på 1980-tallet, før det igjen har fått status som hipt, forklarer Gjerland.

Kan Tøyen bli hipt?

Og Løkka er slettes ikke unikt i så måte. I tidligere tider var Kampen slum og Gamlebyen høystatus, mens du i 2014 må punge ut med en vesentlig større slant per kvadratmeter for å bosette deg på førstnevnte.

- Så etter Tøyen-løftet; betyr det at Tøyen nå står for tur som hipt navn i hovedstaden?

- Navnet følger stedets prestisje, og man må påvirke stedet og ikke navnet. Man kan ikke late som Tøyenløftet betyr noe, uten å gjøre noe mer. Skal man endre et steds prestisje, må man endre stedet. Noe annet er tåpelig, sier Gjerland.

Han påpeker at stedsnavn er nært knyttet til vår identitet, og Oslo-folk er opptatt av hvor de bor - og hva det heter der.

Les også: Den lille store ølgiganten

- Villig til å dø for

- Hva er navnet det er knyttet mest kontroverser til i Oslo?

- Kuba. Helt klart, sier Gjerland, og utdyper.

- Den debatten har tatt helt av, og folk er jo nærmest villige til å dø for sin versjon. Kanskje ikke så mye nå lenger, men hvis du går inn på en hvilken som helst gamlis-pub på Løkka og sier at "Kuba-navnet kommer ikke fra den kubiske gasstanken som lå der", da ligger du tynt an.

- Men det er altså sant? Navnet kommer ikke fra gasstanken?

- Nei. For det første så var gasstanken trill rund, og ingen kube. Og navnet stammer faktisk fra krigen mellom USA og Spania i 1898, som var begynnelsen på Cubas frigjøring. Sjøfolk fortalte historiene, og guttungene lekte det de hørte om. Kuba er derfor navnet på øya like nedenfor studentsiloen, rett innenfor stedet som heter Ny York, forklarer Gjerland.

Loens os?

En annen navnekonvers er byens eget navn; Oslo. For det kommer slettes ikke fra Loens os, slik det sto i skolebøker fram til godt ut i forrige århundre.

- Nei, skal vi følge den logikken ville Røros hett Osrør og Namsos Osnams. Dessuten har elva aldri hett Loelven, sier Gjerland.

Navnet kan derimot forklares enten som gudenes eng, av lo som betyr eng ved vannet, og Os, som kan bety æsenes - eller altså gudenes. Eller det kan bety noe så enkelt som enga ved åsen, altså Ekebergåsen, dersom man tolker os som ås.

- Det første er jo mer staselig, så jeg velger å tro på den, sier Gjerland.

Les også: Vi kårer «100 grunner til å elske Oslo»

Døde hester

Andre pussige navn har blitt til når våre forgjengere har latt seg forvirre av fremmed språk - enten i den ene eller andre retningen.

Mens det har blitt en gjengs oppfatning at Mærradalen kommer av at det lå en gammel hestekirkegård i den grønne dalen, er det en helt annen sannhet bak det navnet.

- Det betyr Maria dale, eller altså Marias dal. De gamle cisterciensermunkene fikk kjøpt dette området, og ettersom de kalte alt de kom i nærheten av for Maria, så ble det sånn. Men de snakket latin, som beboerne ikke forsto, og dermed ble Maria dale etterhvert til Mærradalen, slik folk snakket på den tiden, sier Gjerland.

Og makrell i ferskvann?

Den kanskje mest komiske språklige misforståelsen på navn i Oslo er imidlertid Makrellbekken. For du har vel neppe hørt om en ferskvannsbekk der det går makrell?

Slik har det heller aldri vært på Holmen, der bekken med det pussige navnet renner, men da våre naboer i sør - danskene, skulle tegne kart over Oslo, ja, da var det opprinnelige navnet, Markskillebekken, så vanskelig å forstå, at de rett og slett antok at det var Makrellbekken det ble sagt.

Markskillebekken het det jo rett og slett, fordi bekken tegnet et skille i marka.

Mens noen navn har tydelige grenser, har andre blitt dyttet litt hit og dit.

- Det finnes noen mellomområder, som for eksempel Jordal, som ligger mellom to sterke stedsnavn som Kampen og Vålerenga. Meglerne er flinke til å dytte på, og til slutt er det ingen som egentlig vet hvor Jordal ligger lenger, sier Gjerland, som påpeker at navn og deres grenser ikke er et statisk fenomen.

- Navn betyr noe, og de tolkes og feiltolkes. Og så tror vi jo at nå er verden sånn det skal være, men om femti år kommer de til å le av oss, sier Gjerland, før han avslutter med et lett ironisk tankekors:

- Du vet kanskje hvor Ytre Homannsbyen er? Det er det vi kjenner som Grefsen.