De siste dagene har frykten for en finanskollaps i emiratet Dubai herjet over verdens finansmarkeder. Nå er Dubais klamme hånd i ferd med å slippe taket, og finansmarkedene i Asia, USA og Europa har tatt seg opp igjen etter den sterke nedgangen i slutten av forrige uke.

Tirsdag ga en ny uttalelse om omstruktureringen av Dubai World ny giv til finansmarkedene, og børsene i Asia og Europa løftet seg i tirsdag. På Dubai-børsen er det imidlertid fortsatt usikkerhet, og landets børs var ned 6 prosent tirsdag formiddag.

Mindre behov for penger
I en uttalelse fra Dubai World heter det at selskapet vil restrukturere gjeld for 26 milliarder dollar. Tidligere har investorene fryktet at det er hele 59 milliarder dollar i gjeld som skal restruktureres. Dermed er gjeldssummen som er rammet kun halvparten at det markedene fryktet. I meldingen kommer det også frem at det i prinsippet kun er obligasjonsgjelden til byggeselskapet Nakheel og eiendomsselskapet Limitless som er rammet. Morselskapet Dubai World har totalt 59 milliarder dollar i gjeld.

Gjeldsforhandlingene kommer heller ikke til å berøre Ports & Free Zone World, som eier havneoperatøren DP World og ferjeselskapet P&O Ferries. Heller ikke selskapene Infinity World Holding og Istithmar World har problemer med å håndtere gjelden sin.

I meldingen fra Dubai World heter det at man har startet forhandlingene umiddelbart, og vil komme frem til en rask løsning på grunn av den store oppmerksomheten rundt restruktureringen.

Går ut mot pressen
Fra offisielt hold i Dubai uttrykkes det samtidig irritasjon over den store oppmerksomheten saken har fått. Nå anklages pressen for å ha overdrevet Dubai Worlds problem.

Det påpekes at Dubai World ikke har sagt at de ikke skal gjøre opp for seg.