Aksjemarkedene i Europa preges torsdag av problemene som har dukket opp i ørkenemiratet Dubai.

NA24 - din næringslivsavis

Seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning befinner seg for øyeblikket i Dubai, og sier til NA24 at risikofrykten i markedene har økt som følge av usikkerheten rundt gjeldssituasjonen for det statlige selskapet Dubai World.

- Tok markedene på sengen
Onsdag ettermiddag kom nyheten om at holdingselskapet Dubai World har bedt om seks måneders utsette på nedbetaling av gjelden. Problemene har dermed gitt investorene en påminnelse om de enorme skadene som ble påført av finanskrisen.

- Det er uten tvil sterk fokus på gjelden til Dubai i markedene for tiden, fordi dette tok markedene på sengen. Det er spesielt fokus på statsgjelden, etter signalene om å utsette nedbetalingen. Risikopåslaget for Dubais gjeld har dermed skutt i været i det siste. Det antyder at investorer frykter at konkurs har blitt mer sannsynlig, selv om det nok ikke er nærliggende, sier Chen til NA24.

- Men risikoaversjonen i markedene har helt klart økt igjen, og spesielt for fremvoksende økonomier med negative driftsbalanser og stor statsgjeld.

Enorm byggeboom
Chen viser til at statseide selskaper blant annet har vært i førersetet i ekspansjonen og veksten i området de siste årene. Holdingselskapet Dubai World har gjennom sitt datterselskap Nakheel sittet i førersetet for den voldsomme ekspansjonen de siste ti årene.

- Spesielt byggeboomen som har vært i området, med de kunstige palmeøyene og «The World». Ikke minst har skyskraperne en etter en også poppet kraftig opp her.

Eiendomsmarkedet har nå tørket opp etter kraftig ekspansjon. Eiendomsprisene har falt 50 prosent fra toppen, og dette har selvfølgelig gitt utbyggere trøbbel.

- De har lagt til grunn langt høyere salgspriser som var tilfellet for noen år siden. Spesielt gjelder dette her luksussegmentet, hvor finanskrisen også har rammet hardest. Fordi her har man virkelig ikke lagt seg på noen billig-linje, men det er gjennomført luksus nesten overalt, sier Chen.

- Bærer litt preg av stormannsgalskap
- Det bærer nesten preg av litt stormannsgalskap her, spør du meg, anekdotisk observert akkurat nå, sier Chen, og legger til:

- Samtidig som selvfølgelig at alle byggene er imponerende, men det virker som om mange nå står tomme.

Økonomen viser til at man akkurat har reist verdens høyeste skyskraper, «Burj Dubai», som står side ved side av verdens største kjøpesenter, «Dubai Mall», med et dusin haier svømmende i et digert akvarium i kjøpesenterlobbyen.