DUBAI: Tross pandemien har over 22 millioner mennesker tatt turen til verdensutstillingen Expo2020 i Dubai, siden åpningen i oktober i fjor.

Med over 200 paviljonger og representasjon fra 191 land, har Expo2020 skapt overskrifter verden over, blant annet for fremragende teknologi og innovasjon ulike land har vist frem.

Serina Veen Gije (25) er fra Bjerkreim sør for Stavanger og er til daglig student ved Handelshøyskolen BI i Oslo, der hun tar en mastergrad i siviløkonomi. Da Innovasjon Norge tok kontakt og spurte om hun ville bli med til verdensutstillingen i Dubai i seks måneder, ble det vanskelig å takke nei.

- Jeg hadde egentlig søkt om å få bli med i 2020, men hele utstillingen ble utsatt på grunn av pandemien. Så, da jeg fikk en ny epost ett år senere og ble spurt om jeg fremdeles hadde lyst. Det ble vanskelig å takke nei, sier Gije.

De siste seks månedene har Serina Veen Gije både fått skrive på masteroppgaven sin og jobbet med å vise frem norsk havteknologi for flere hundre gjester daglig.

- Den erfaringen jeg har fått her er utrolig viktig. Og det kunne egentlig ikke passet bedre. For masteroppgaven min handler nettopp om bærekraftig lakseoppdrett og er sterkt relatert til norsk havindustri. Også har vi jo fått nyte landet på fridagene, sier Gije fornøyd.

- Alt dette som skjer i Dubai, kan det være for å dekke over mye av det negative som foregår?

- Ja, absolutt. Det er en slags fasade her og det er nok mye som skjer bak kulissene. Jeg personlig har ikke opplevd noe negativt, men man får jo med seg ting gjennom medier for eksempel.

- Vil du anbefale andre studenter å gripe slike muligheter i fremtiden?

- Ja, helt klart. Du har ingenting å tape og du kommer til å lære mye som du vil få behov for senere i arbeidslivet. Bare det å lære andre kulturer er utrolig verdifult.

.

Fremtidens brobyggere

For Innovasjon Norge har det vært viktig å gi denne muligheten til nettopp studenter. Siden verdensutstillingen åpnet dørene i oktober 2021, har over 60 studenter vært innom og bidratt til den norske representasjonen.

- Helt fra starten var det en del av strategien å la unge studenter få muligheten til å reise ned hit og jobbe på den norske paviljongen. Målet har vært å skape fremtidens brobyggere med økt kulturforståelse og erfaring fra det å jobbe internasjonalt, sier Dag Olav Koppervik, prosjektdirektør ved Innovasjon Norge, avdeling Dubai.

Les også: Vil ha norske bedrifter inn i sjeikenes gigantsatsning

Bildeserie

Expo2020

Norske verdier

Da den norske paviljongen skulle bygges i 2019, var det viktig for Innovasjon Norge at HMS og andre krav til arbeidsforhold skulle reflektere norske verdier, i tillegg at selve tema rundt paviljongen skulle representere norsk bærekraft.

- Vi bestemte oss tidlig for at alle arbeiderne som jobbet for oss skulle ha svært gode levevilkår i arbeiderbrakkene, være rettferdig lønnet og generelt få god behandling, sier Koppervik.

- Her i De forente arabiske emiratene har de kommet godt på veien når det gjelder arbeidernes arbeidsvilkår. De innfører stadig nye krav som kommer arbeiderne til gode, men de har nok en vei å gå før de holder norsk standard. Vi håper vi kan lære bort mye, legger Koppervik til.

Ifølge Koppervik er det viktig at Norge alltid viser frem våre gode, norske verdier, uansett hvor man er representert.

Les også: Carlsen ble verdensmester for femte gang: – En lettelse

Skeptisk

Amnesty Norge har lenge uttrykt bekymring for glorifisering av De forente arabiske emiratene og mener Expo2020 er et grep for å polere fasaden.

- Det er et tydelig fellestrekk for hele Gulf-regionen at de ønsker å polere egen fasade for å bedre regionens omdømme gjennom å arrangere store idretts, kultur og teknologieventer, sier kommunikasjonssjef ved Amnesty Norge, Sindre Stranden Tollefsen.

Ifølge Tollefsen er det svært lite som tyder på at situasjonen for kvinner, skeive og andre minoriteter er i bedring, selv om de nå får mer oppmerksomhet fra mennesker fra hele kloden.

- Alt tyder på at regimene rundt Gulfen primært bruker PR-grep, og ikke gjør noe for å bedre forholdene for menneskerettighetene, forklarer Tollefsen.

- Vi utfordrer både idrettsprofiler, næringslivsaktører, influensere, politikere og alle som inviteres til disse landene til å utfordre dem tydelig og etterlyse endring. Hvis en ikke bruker den makten en har, risikerer en å bli et verktøy for disse autoritære regimens PR-strategi, avslutter han.