Gå til sidens hovedinnhold

Oval helg i Dublin

Bli med på innsiden av Dublin. Her er vår reiseguide fullstappet av gode tips.

HTML EMBED

Miniguide til Dublin

Hvor Irlands hovedstad ligger midt på østkysten av øya, der elva Liffey renner ut i Irskesjøen.
Når Året rundt. Det blir sjelden for kaldt eller for varmt her, og regnvær er den største værutfordringen.
Hvorfor Kom for ølet, bli for stemningen. I Europas triveligste hovedstad foregår det meste i en jovial og småfrekk tone.

Det kan virke som om dublinere ikke gjør annet enn å fortelle hverandre historier på puben, og de som skriver historiene ned, vinner Nobel-pris i litteratur. Det har bodd folk her siden førhistorisk tid, men som by ble Dublin etablert av vikinger på 800-tallet, og den var en periode den største byen i Det britiske imperiet. Etter at Irland fikk sin uavhengighet i 1922, har Dublin funnet sin trivselsvekt og utviklet et unikt lynne justert av harde tider og solid selvoppholdelsesinstinkt.

Fakta om Dublin

Innbyggere 520 000 i bykjernen (1,8 millioner i Stor-Dublin)
Nødnummer Generelt (politi/ambulanse/brann) 112 og 999
Valuta 1 € = 7,50 NOK

Turistinformasjon

Slik kommer du til Dublin

SAS og Norwegian flyr til Dublin fra Gardermoen, mens Ryanair tar deg dit fra Rygge.

Kom deg rundt i Dublin

Gå til fots om du kan, og skal du langt, er drosjer relativt rimelig og tilgjengelig. Byen har foreløpig ingen metro, men bussnettverket er godt utbygget. Dublinbikes har sykler på 44 stasjoner rundt om i byen. Et tredagerskort til kun 15 kr lar deg låne sykler så mange ganger du vil i inntil 30 minutter av gangen før taksameteret begynner å løpe. Loveireland tar 135 kr for et todagerspass på sine sightseeingbusser, som du kan hoppe av og på der du vil. Tognettverket DART (Dublin Area Rapid Transit) tar deg effektivt til steder utenfor bykjernen.

Før du drar til Dublin

Les James Joyces novellesamling «Dubliners» skildrer på mesterlig vis hverdagsmennesker fra forfatterens hjemby. Romanen «Ulysses» av samme kar er også en god introduksjon til byen, men tøff å komme gjennom.

Se «The Commitments» (1991) er kanskje det selvsagte valget, men ta gjerne også en titt på «Once» (2006), en mer lavmælt musikkfilm fra byen.

Hør Dublin har fostret alt fra U2, My Bloody Valentine, Sinéad O'Connor, The Boomtown Rats, Thin Lizzy og The Thrills til Hothouse Flowers, The Chieftains og The Dubliners, så det er nok å ta av.

App «Gaelic (Irish) Study Buddy» (iPhone, gratis)

Visste du at harpen på Guinness-logoen, irske Euro-mynter og Ryanair-flyenes haleror står utstilt på Trinity College i Dublin, og antas å være laget på 1400-tallet?

Få med deg i Dublin

1. Dublin - bøkenes by

Dublin har fostret hele fire nobelprisvinnere i litteratur (Yeats, Shaw, Beckett og Heaney) og utallige andre store forfattere, som James Joyce, Jonathan Swift, Oscar Wilde og Bram Stoker for å nevne noen få. Få et innblikk på Dublin Writers Museum, eller bli med på den underholdende Literary Pub Crawl! Du kan også tråkke opp løypa som beskrives i «Ulysses» gjennom å følge skilter, eller delta på Bloomsday-markeringene dagene rundt 16. juni. Flere forfatterhjem, som for eksempel James Joyce, er også museer i dag.

2. Dublin - musikkens by

Det kan virke som om alle dublinere trakterer minst tre–fire instrumenter hver, og kan 400 folkesanger (med 15 vers hver) utenat. Musikklivet i byen har alltid vært livlig, og det sosiale ved å musisere og synge sammen på nabolagspubene står sterkt. Ellers kan du se etter LP-formede skilt langs byens Rock’n Roll Stroll (bildet), som markerer steder fra Dublins moderne musikkhistorie. Brosjyre med kart får du i turistinformasjonen. Klassisk trekker gjerne mot Fishamble Street, der Händels «Messias» ble urfremført i 1742.

> Dublin Events
> Visit Dublin

3. Temple Bar på dagtid

Det er i dette området, rett sør for Liffey, de fleste turister havner før eller siden. Om kvelden er det ikke alltid like sjarmerende her, så gå heller en runde på dagtid for her er det både unike butikker og kulturelle stoppesteder verdt noen timer. Vi anbefaler for eksempel platesjappa Rythm Records, smykkedesigneren JK, bruktklærbutikken Lucy’s Lounge og butikken på The Irish Film Institute, og det har sikkert poppet opp noen nye godbiter siden vi gikk i trykken.
Visit Templebar

4. Alkoholens Dublin

Ikke det at vi oppfordrer til drikking, men det er gode grunner til at det finnes irske puber verden rundt. Dette er noe de kan. The Long Hall, Grogans og The Cobblestone er tre tradisjonelle steder verdt en pint eller tre. Mange drar innom The Brazen Head, siden det skal være byens eldste. Det er en fin pub, men turistmengdene kan fjerne litt av sjarmen. Ellers er The Guinness Storehouse Irlands mest populære turistattraksjon, og absolutt verdt et besøk. The Old Jameson Distillery er et godt alternativ, spesielt om dere får komme opp i utkikkstårnet.
> Dublin pubs

Saken fortsetter under bildet

Gode restauranter i Dublin

Irish stew (gryte med sauekjøtt), bacon & cabbage, boxty (potetpannekake) og black pudding er noen klassiske retter fra et relativ enkelt og rustikk tradisjonskjøkken. Et realt pubmåltid med Guinness til bør du uansett unne deg, og i det siste har det dukket opp en rekke spennende restauranter i byen, der økologisk bevissthet og organisk mat står høyt i kurs.

The Lovely Food Co. er en populær gourmetkafe og restaurant med meny basert på kortreist, irsk mat. Holder også kokkekurs om det er av interesse.
14 Terenure Road West

Har du sans for kaker og andre søte saker, må du innom Queen of Tarts i Temple Bar.
3–4 Cow's Lane

Det er ikke direkte billig på Sabor Brazil, men dette hjemmekoselige brasilianske stedet leverer i alle ledd, og topper for tiden Tripadvisors liste over Dublins beste restauranter.
50 Pleasants Street

Gode hotell i Dublin

BudsjettAbrae Court Guesthouse er et trivelig B&B i et georgiansk mursteinshus litt sør for sentrum, der du sover godt for ned i 300 kr natta.

MiddelsRadisson Blu Royal Hotel har snasent design, og sjarmerende service. Om du ikke bor her, så ta i det minste en drink i den trendy hotellbaren. Dobbeltrom fra 1000 kr.

LuksusThe Merrion Hotel tilbyr klassisk, gjennomført og romslig luksus til rundt 2000 kr natta. Ligger vegg i med restauranten Patrick Guilbaud, byens eneste med to Michelin-stjerner.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Visste du at det hver dag produseres til sammen rundt 10 millioner glass Guinness rundt om i verden?

Visste du at det er over 50 golfbaner i Dublin og omegn?

Kommentarer til denne saken