Gå til sidens hovedinnhold

Pubrunde i Dublin

Puben, poeten og pinten hører unektelig sammen i irenes hovedstad Dublin.

FINN DIN STAMPUB I DUBLIN

Jeg sitter med en pint Kilkenny på bordet foran meg. Det surrer i stemmer og klirrer i glass. Flere og flere kommer inn i det lille rommet. Små samtaler begynner så smått å ta form mellom ulike fraksjoner rundt bordene.
Vi er med på en av Dublins store turistsuksesser, «Dublin Literary Pub Crawl» – et kræsjkurs til Irlands litterære historie, i form av en pub til pub-runde.
På et tidspunkt var det så mye som 3000 puber i lille Dublin, og det skulle vanskelig gjøres å gå en rute gjennom byen uten å støte på en fristende dør. Livet var rett og slett levd på puben, og mang en forfatter drakk seg gjennom kvelden på sin lokale skrivestue.

Irland er et lite øysamfunn med noen hundretusen færre innbyggere enn Norge, men landet med de titusen puber har fostret internasjonale forfatterhelter som James Joyce, Samuel Becket, Oscar Wilde, William Butler Yeats, Jonathan Swift og Seamus Heaney, for å nevne noen få.
– Kulturen vår er veldig verbal. Vi bruker det engelske språket oppfinnsomt og tøyer språkgrensene slik at det passer våre behov. Vi er kanskje en tapernasjon, men vi er de største fortellerne siden grekerne, sier Colm Quillingan og ler.
Han var med å starte pubrunden i Dublin for 20 år siden, og er fortsatt med på å arrangere den populære rundturen. Fortsatt er han skuespiller på utvalgte dager.

Våre små stopp underveis byr på mye irsk humor – syrlig, litt sarkastisk og ironisk. Vi har også inntatt en viss mengde flytende, skummende styrkedrikker, og vi trenger mer. Etter guideturens siste, offisielle stopp med en runde av det vi kan kalle en litterær gatequiz, trekker vi inn på kveldens siste pub – David Byrne’s.
Omgitt av originalt førkrigsinteriør, auraen av berømte stamgjester og en rolig atmosfære, drikker vi oss inn i natten. Vi som tidligere ikke kjente hverandre sitter nå med en pint i hånden og fantaserer om det neste store verket som skapes i Dublins hjerte. Kanskje sitter forfatteren rett ved siden av oss?

HTML EMBED

Fem fine puber i Dublin

The Duke
Startsted for «Dublin Literary Pub Crawl» og et sted med lang historie.
9 Duke Street

Davy Byrne's
Verdenskjent pub. Nevnt i «Ulysses».
21 Duke Street

The Brazen head
Sagt å være Dublins eldste pub.
20 Bridge Street

The Old Stand
På pubrunden og plassert i en gate som dateres tilbake til det 13. århundre.
37 Excherquer Street

O'Neill’s
Også med på runden og et lite steinkast fra universitetet Trinity College.
2 Suffolk Street

Last ned vår gratis guide til DUBLIN

«Dublin Literary Pub Crawl»
Turer starter hver kveld kl 19:30 fra april til oktober. På vinteren er det turer hver torsdag, fredag, lørdag og søndag.
Bestill plass via mail info@dublinpubcrawl.com eller på telefon +353 (0)87 263 0270

Turistinformasjon til Dublin

www.discoverireland.com
www.turismo.gov.ar

Slik kommer du til Dublin

SAS og Norwegian flyr begge direkte til Dublin fra Gardermoen, mens Ryanair tar deg dit fra Torp.
www.norwegian.no
www.sas.no
www.ryanair.no

Reiser & ferie dro til Irland med Tourism Ireland.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken