Gå til sidens hovedinnhold

Sløs eller spar - Dublin

Irenes hovedstad Dublin har mer å by på enn bare mørkt øl.

Følg oss på FACEBOOK

For å være ærlig hadde jeg aldri hatt særlig lyst til å besøke Dublin. Snarere tvert i mot. Omsider førte likevel skjebnen meg dit for første gang. Få måneder senere dro jeg frivillig og begeistret tilbake.

En landsens storby
Mine fordommer mot Dublin var, slik fordommer gjerne er, elendig fundert.
Dublin-entusiastene jeg til da hadde støtt på rundt om i verden – ikke minst på diverse irske puber, som jo finnes på ethvert sted med mer enn tre innbyggere – hadde vært så enerverende entusiastiske. De skrålte ustøtt med på uendelige folkeviser, skrøt hemningsløst av Guinness-ølets fortrefflighet, og ramset opp Dublins store forfattere, selv om de neppe hadde lest så altfor mye av verken Beckett, Joyce, Wilde, Swift, Shaw eller Yeats. Dessuten var det jo fenomenet riverdance, pauseinnslaget fra Melodi Grand Prix i 1994 som siden spredde seg som et virus.
Selvsagt viste Dublin seg å være noe helt annet enn fryktet, nemlig en av de mest trivelige og joviale storbyene jeg har besøkt. Det er en hovedstad med landsbyens upretensiøse åpenhet. Overalt møter dublinere deg i øyehøyde, og ser ut til å ta det for gitt at du selv nok er en trivelig kar med selvironi og en god fortelling på lur. Dublinere skryter lite av byen sin, men setter desto mer pris på velformulert klaging fylt av svart, folkelig humor. De tukter byen de elsker.

Temple Bar
Riktignok finner du de høyrøstede brautebassene her også. Ikke minst flokker tørste turister til det livlige utelivsstrøket Temple Bar ved den sørlige bredden av elva Liffey. Men selv om det kan bli påtrengende fuktig her på kveldstid, er dette historiske området vel verdt et besøk på dagtid. Her finner du for eksempel byens tetteste ansamling av kulturelle institusjoner, som Det irske fotografisenteret, Filminstituttet, Olympia Theatre, samt diverse kunstsentre og gallerier. Det er også et ypperlig handlestrøk, der platesjappa Rythm Records, smykkedesigneren JK og interiørbutikken The Source @ Urbana er noen av mange verdige stoppesteder.
Dublin har gjennomgått store forandringer de siste 15–20 årene. En formidabel, økonomisk vekst har satt spor og gitt grobunn for mer kontinentale vaner, et mer multikulturelt kulturliv, hippere shopping og fancy, konseptuelle restauranter. Uten dermed å miste altfor mye av sin jordnære tilbakelenthet.

Pubvalgets kvaler
Du bør for øvrig ikke la deg skremme til nykterhet av nattelivet i Temple Bar, for i resten av Dublin står puben fremdeles sterkt som sosial og kulturell institusjon for lokalbefolkningen. Det gjelder bare å finne de rette vannhullene. Påfallende mange skandinaver ender på The Brazen Head. Dette er byens eldste pub, og trivelig nok, men som manager Steven Wilson påpeker:
The Brazen Head er en typisk, irsk pub og likevel ikke. Nettopp fordi vi er byens eldste kommer det mange turister hit, og litt av det genuine preget blir svekket.
Med kledelig, irsk beskjedenhet anbefaler han i stedet The Long Hall, Grogans og The Cobblestone for den som vil oppleve tradisjonsrikt publiv sentralt i byen.
Undertegnedes favoritt ble likevel den på overflaten ganske unnselige bydelspuben Grace’s, der unge og gamle fra nabolaget drar med seg sitt favorittinstrument for en frodig fredagsjam med irske folkesanger. Det er et sted å bli lenge.

Sløs i Dublin

Opplev i Dublin

En halvtimes busstur vestover fra Dublin sentrum finner du en av landets mest klassiske veddeløpsanlegg, The Curragh. Her slipper du inn for en drøy hundrings, eller du kan koste på deg luksuspakken med privat suite, velkomstdrink, lunsj og fri bar.
Platinum package normal løpsdag 1611 kr
www.curragh.ie

Kjøp i Dublin

Grafton Street er, i tillegg til Henry Street, Dublins fremste shoppinggate, og Brown Thomas er et av gatens klassiske landemerker. Siden starten i 1849 har dette eksklusive kjøpesenteret lokket til seg de pengesterke og stilbevisste med det ypperste innen mote, livsstil og interiør.
Askebeger for sigar fra Ercuis 1805 kr
www.brownthomas.com

Spis i Dublin

Thornton’s er stedet for deg som virkelig vil unne deg et luksuriøst måltid i Dublin. Michelin-restauranten byr på fransk cuisine med irsk vri, og om du vil kan du lære å lage rettene selv. Etter påtrykk tilbys nå masterclasses der dere går gjennom imponerende menyer trinn for trinn med mesterkokken Kevin Thornton selv.
Masterclass med treretters lunsj 1611 kr
www.thorntonsrestaurant.com

Sov i Dublin

Radisson Blu Royal Hotel er stilrent uten å bli upersonlig. Alle ansatte ser ut til å stortrives i jobbene sine, noe som smitter over på gjestene. Beliggenheten er sentral, men i en rolig gate. Hotellbaren og loungen Sure har fått skryt i utelivspressen for sine spesialdrinker (særlig de med gin), og gå for all del ikke glipp av frokostbuffeen!
Dobbeltrom fra 1370 kr
www.radissonblu.ie/royalhotel-dublin

Sløs eller spar - London
Sløs eller spar - Budapest
Sløs eller spar - San Fransisco
Sløs eller spar - Hamburg

Spar i Dublin

Opplev i Dublin

Dublin er nok aller mest kjent for to ting: publiv og litteratur. Så hvorfor ikke kombinere de to? Dublin Literary Pub Crawl er en underholdende, prisbelønt og populær guidet rundtur til store forfatteres stamsteder, der skuespillere fremfører utvalgte brokker fra Dublin-litteraturen.
Guidet tur per pers 97 kr
www.dublinpubcrawl.com

Kjøp i Dublin

Hos den velrenomerte bruktbutikken Eager Beaver i Temple Bar-området finner du unike retroklær fra diverse decennier, ikke minst fra et fargerikt 70-tall. Butikken frekventeres spesielt av eklektisk ungdom på jakt etter sin helt egne stil, og har sympatisk nok spesialrabatt for studenter, arbeidsløse og pensjonister.
Psykedelisk skjorte med bred snipp 120 kr
17 Crown Alley

Spis i Dublin

Inngangen til vesle Gurel er lett å gå forbi om du ikke følger med, men ta deg bryet med å finne frem. Her lages alt fra grunnen av med håndplukkede, organiske råvarer. Bangers & mash står fast på menyen, som ellers byttes ut hver tredje uke. Aller best for lunsj, med sine rolls, sandwicher og supper.Bangers & mash med rødløksjam 105 kr
www.gruel.ie

Sov i Dublin

Phoenix Park Guesthouse er et av byens eldste pensjonater. Det ligger ved inngangen til den enorme Phoenix Park og i grei gangavstand til blant annet Guinness Storehouse og Dublin Zoo. Det åpnet i 1896, og er relativt nyoppusset uten å ha mistet sin rustikke sjarm.
Dobbeltrom fra 700 kr
www.dublinguesthouse.com

Last ned gratis reiseguide til DUBLIN

Kommentarer til denne saken