(SIDE2): - Da Stonegard hadde sjansen til å prøve seg i utlandet for fire år siden, så var det ikke alle som ville det samme. Denne gangen har vi momentet nå, og alle sju er like ivrige på å få det til, sier Dunderbeist-gitarist Ronny Flissundet til Side2.

Barnevakt eller ikke
Hamar-bandet skal forsøke seg i utlandet – og i motsetning til forgjengerbandet Stonegard, som raknet da utlandet lå for deres føtter, skal det denne gang gis full gass.

Konserter:
Februar
17 .Fabrikken, Oslo - support for Kvelertak (snowboard VM)

Mars
3. Drammen, Buddy scene
(De under er turne sammen med Djerv):
15. Sogndal Meieriet:
16. Tribute Sandnes
17. Arendal Rockeklubb
22. Bergen Kvarteret:
23. 17 Ski Rådhusteateret
24. Rena/Biblioteket
29. Trondheim Blæst
30. Asker Radar Scene (all ages)
31 Porsgrunn, RIP

April:
4. Inferno festival, Oslo

Relativt motstridende, ettersom det sju mann store bandet nå har flere forpliktelser i form av familie her hjemme nå, enn sist gang verden lå for deres føtter. Flere av gutta har kjæreste eller har giftet seg, og tre av dem har også fått barn i løpet av de siste årene.

- Vi satser det vi kan denne gang. En så stor mulighet som denne er det ikke sikkert man får igjen. Sier man nei fordi man ikke klarer å skaffe barnevakt, så brenner man broer i lengden, sier Flissundet, og fortsetter:

- Man får det alltid til å fungere bare man vil. De rundt oss vil jo også se oss lykkes, og backer oss fullt ut. Kan vi gjøre dette på fulltid, så er det jo ikke noe som er bedre.

Satt på vent
Egentlig hadde gutta fått blod på tann og hadde planer om å fortsette i samme spor som på forrige skiva, deres selvtitulerte norskspråklige fjerdeskive. Men slik ble det altså ikke – de signet med Indie og mulighetene til å forsøke seg i utlandet satte den skiva på vent.

Dermed kom den femte og samle/ny-skiva, «Black Arts & Crooked Tails», med engelske tekster.

- Vi fjernet en del overflødig fra de tidligere versjonene, og spilte dem inn på ny, i tillegg til at vi laget et par nye låter. Det hele ble mastret av Alan Douches (Mastodon og Kvelertak), og vi er blitt veldig fornøyd med skiva, forteller Ronny.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Funnet formen
Så langt har responsen vært godt, særlig fra England, men også Tyskland og Frankrike har vist interesse, forteller gitaristen.

Siden starten i 2008, har Dunderbeist endret karakter og lydbilde en god del. Borte er synth og sampler, tilbake står et mer rendyrka rockeuttrykk.

- Alt har vært lov i Dunderbeist. Vi har hatt frie tøyler, eget studio og eksperimenter. Nå har vi funnet formen. Og ja, det minner nok om Stonegard, det er mer metall nå, med trommer og gitarer - og selvsagt, med Torgrim i front.

Dunderbeist:
Torgrim Torve - vokal
Åsmund Snortheim - vokal
Fredrik Ryberg - gitar
Kristian Liljan - bass
Ronny Flissundet - gitar
John Birkeland Hansen - trommer
Ole Alexander Lislerud - perkusjon

Album:
Second Hand Theft (2008)
8 Crows and Counting (2009)
Rovmord (2010)
Dunderbeist (2011)
Black Arts & Crooked Tails (2012)

Dessuten har enkelt av låtene på sisteskiva en fortid i Stonegard, de med.

- Enkelte av riffene og ideene hadde jeg og Torgrim med fra slutten av Stonegard-tiden.

Årlige slipp
«Black Arts & Crooked Tails» er sluppet både her hjemme og i utlandet. Utlandet er målet, men først står konserter her hjemme for tur.

- Vi drar ut i Europa i april, mai, vi venter litt for å få mest mulig mediedekning først. En større europarunde står deretter for tur til høsten, etter flere konserter her hjemme og forhåpentligvis mye festivaljobbing.

Så langt har bandet sluppet ny skive hvert år de har holdt på – og trolig vil ikke den tradisjonen endres med det første. Låtene til den «norske» skiva er allerede halvferdige.

- Vi jobber med den på hver øving i studio på Hamar, vi har veldig lyst å komme videre med den. Den kommer i hvert fall i løpet av 2013.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!