(SIDE2): Den svarte sminken og bukseselene er fremdeles med, men uniformeringskravet er noe løsere når Dunderbeist slipper sin tredje fullengder fredag.

- Sminken er fremdeles vond å fjerne, men man må lide for skjønnheten, flirer gitarist Ronny Flissundet.

Strippet tilbake
På bred dialekt og med inspirasjon både fra tradisjonell visefortelling og den siste offentlige henrettelsen i fredstid, er Dunderbeists tredje utgivelse både mørk og hardslående, men med et tydelig glimt i øyet.

- På førsteskiva («Second Hand Theft», red.anm.) prøvde vi ut alt. Nå har vi strippet vekk alt som ikke funker. Jeg har veldig troa på det vi gjør nå. Særlig etter responsen vi fikk på releasekonsertene i Oslo og Hamar, sier Ronny.

Bandmedlem Ole Lislerud nikker samtykkende og legger til at musikken er blitt tyngre siden debutskiva i 2008:

- Det var mye staffasje til å begynne med. Men alle har i utgangspunktet spilt metall i alle år, så det har vært naturlig å gå tilbake til røttene, forteller han.

Å synge på hedmarksdialekt i stedet for engelsk, er heller ingen merkelighet for Dunderbeist.

- Den første låta vi skrev heter «Fuggl & Beist» og er skrevet på dialekt, og er med som sistelåt på denne skiva. Men vi kunne aldri gjort dialekt med en Seigmenn-tilnærming... Jeg kommer i grunne ikke på noen innenfor samme sjangeren som har gjort det samme.

Økesymbol
Siden sist har gutta også flyttet studio - fra et gammelt slakteri til et gammelt grisehus.

- Vi drar med oss en spesiell eim når vi gjør konserter, flirer Ronny, og forteller videre at det forrige studioet lå like ved en gammel kirkegård.

Der ligger en av skivas røde tråder begravd.

- Øksemorderen Kristoffer Nilsen Svartbækken Grindalen var den siste personen som ble henrettet i Norge i fredstid, og han har absolutt vært en inspirasjon og delvis en rød tråd for tekstene. Mange av tekstene ser verden gjennom hans øyne, et mørkt forvirret syn på virkeligheten. I tillegg er det ting man finner på alle små steder, som bygdedyret, janteloven, blodhevn og skadefryd. Mange av de elementene finnes på alle små steder, men det er verst på Hedmarken, mener Ronny.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Dunderbeist er:
Torgrim Torve og Åsmund Snortheim på vokal
Fredrik Ryberg og Ronny Flissundet på gitar
Kristian Liljan på bass
John Birkeland Hansen på trommer
Ole Alexander Lislerud på perkusjon.

Utgivelser:
Second Hand Theft (2008)
Crows and Counting (2009)
Rovmord - ep (2010)
Dunderbeist (2011)

Deler ut bolle
I tillegg til slippkonserter, tysklandsplaner og hysj-hysj festivaljobbing til sommeren, skal bandet varme opp for legendariske Korn på Youngstorget 16. juni.

- Det blir den største konserten for Dunderbeist så langt, og vi får vist oss fram for et stort publikum og kanskje bransjefolk. Det er klart det er stort for oss, sier Ole.

- Det er en tillitserklæring, det er ikke alle forunt å få gjøre noe slikt, legger Ronny til.

For selv om han og Torgrim Torve i Stonegard-tiden også da varmet opp for nevnte Korn, følger ikke suksessen automatisk med videre til nytt band. Han forklarer at det tar tid å bygge opp et band - og at oppmerksomhet ikke er noe som fordeles rettferdig i musikkens verden.

- Mange band som fortjener det, får aldri oppmerksomhet, mens andre band får mye mer enn de burde. Du kan skrive dette: John Olav Nilsen og Gjengen kan gå og ta seg ei bolle. De har fått en status jeg ikke forstår i det hele tatt.

Kommer mer
Fire år etter starten, har Dunderbeist fremdeles planer om å slippe en skive hvert år. De har klart det så langt.

- Dunderbeist begynte som et sideprosjekt, men nå er det det som gjelder for oss alle og vi satser.

Dessuten er de to første albumene del av en trilogi, og dermed må de i det minste holde på til tredje og siste er utgitt, lover Ronny.

- Selv om flere av oss har jo begynt å formere oss, og det er vanskeligere å få kalenderen til å gå opp med tanke på konserter og turneer, så er ambisjonsnivået minst like høyt nå som før. Vi pensjonerer oss ikke riktig ennå!

Dunderbeist kan du få med deg live her:

02.04 – Bergen, Rick’s

08.04 – Kristiansand, På Hjørnet,

06.05 – Stavanger, Kongeparken, Russelandstreffet

14.05 – Porsgrunn, Sort& Blå Scene

16.06 – Oslo, Youngstorget (support for KORN)

19.08 – Alta, Aronnesrocken