Gå til sidens hovedinnhold

Sover i møkka

Se hvor mange av oss som aldri vasker dyna eller sengetøyet.

(SIDE2): Utseende og hygiene er viktig for de fleste av oss, men ikke alle tenker helt til sengen når det gjelder å holde sin sti ren.

En fjerdedel av oss vasker aldri dyna (24 prosent), mens 25 prosent vasker dynen sjeldnere enn en gang i året. Det vil si at 49 prosent av oss er langt unna det generelle rådet om å vaske dyna minst en gang i året.

Det er Jysk som har kartlagt nordmenns sovevaner og undersøkelsen omfatter hele landet.

Luftes ute
Vaskingen er ikke det eneste vi er dårlige på når det gjelder senga.

Selv om bestemor nok maste om det, virker det heller ikke som om det å lufte dyna jevnlig har blitt en del av rydde- og vaskerutinene våre.

27 prosent av oss opplyser at vi lufter dynen kun en gang i året, sjeldnere eller aldri.

Ruller oss i det...
Elendig står det også til med vask av sengetøyet.

Det bør skiftes minimum hver 14. dag - enkelte eksperter mener det bør skiftes to ganger i uka, avhengig av blant annet aktivitetsnivået - men en stor del av oss i virkeligheten gjør det langt sjeldnere.

26 prosent skifter sengetøyet kun en gang per måned, mens 2 prosent kun gjør det en gang i kvartalet. Det vil si fire ganger i året!

LES: Puta di kan gjøre deg syk

Hold tærne innenfor
Andre gode råd for å sove bedre, er å ha en egen tykk og varm dyne for vinter, og en lettere for sommer. Det øker også levetiden til dynene.

Mange glemmer også at puta må vaskes og byttes ut etter hvert - oftere enn dyna.

Og selv om undersøkelsen viser at de fleste av oss har fått med seg og er enige i at et soverom med temperatur under 20 grader er best, så er det ikke alle som er klar over at lengden på dyna også kan være avgjørende for nattesøvnen.

En tommelfingerregel er at dynen skal være minimum 20 centimeter lengre enn personen – ellers stikker tærne ut, og det kan gi en dårligere nattesøvn.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken