Gå til sidens hovedinnhold

Verdens dyreste mat

Skal man spise godt må man spise dyrt. Her er listen over verdens dyreste og mest eksklusive mat.

1. Safran.

Safran kommer fra griffelen på safrankrokusen og er verdens dyreste krydder. For å produsere en halv kilo av det røde gullet går det med håndhøstede grifler fra 50 000 til 70 000 blomster, nok til å dekke en hel fotballbane.

Den dyreste safranen koster opp til 60 000 kroner per kilo.

2. Omelett.

Verdens dyreste omelett kan kjøpes på Le Parker Meridien i New York. Den består av nesten 300 gram sevrugakaviar, en hel hummer og seks egg. Om du synes 5000 kroner er litt stivt for en omelett kan du prøve å lage den hjemme. Da slipper du unna med rundt 3500 kroner.

3. Almaskaviar.

Denne iranske kaviartypen kommer fra hundre år gammel belugafisk. Årlig fangst av beluga overstiger sjelden hundre fisker, noe som gjør kaviaren ekstremt sjelden og ettertraktet. Kaviaren er hvit i fargen, og jo hvitere den er desto dyrere blir den. Almas er iransk for ”diamant”, og herligheten fås kjøpt i bokser av 24 karat gull – til 120 000 kroner boksen.

4. Hvit trøffel.

Hvit trøffel er verdens dyreste sopp, og stammer fra Langhe-området i Piemonte, nord i Italia. Klumpene kan bli opp til 12 cm i diameter og veie en halv kilo. Vanligvis går de for rundt 32 000 kroner kiloen. Den største trøffelen som er registrert ble solgt til den kinesiske kasinoeieren Stanley Ho i 2007 for den nette sum av 1 642 557 kroner.

5. «La Bonotte»-poteten.

Denne potetsorten dyrkes på Noirmoutier-øya i Frankrike, og er den sjeldneste og dyreste potetsorten i verden. Bare hundre tonn produseres hvert år, under strenge regler for hvordan den skal gjødsles og kultiveres. Det spesielle kystklimaet på øya, samt hyppig gjødsling med økologisk tang, sikrer at potetene er av ypperste kvalitet. Potetfans må bla opp rundt 4000 kroner for ett kilo av den nærmest utdødde delikatessen.

6. Kobebiff.

Dette kjøttet, som kommer fra de japanske wagyu-kuene, er verdens dyreste og mest eksklusive kjøtt. Kuene fores opp på en diett bestående av kvalitetsgress, saké og øl, og får daglige massasjer for å hindre muskelstivhet.

Kjøttet er veldig mørt, og fint marmorert med fett, som følge av den femstjerners behandlingen dyrene får. Kobebiff koster rundt 2000 kroner kiloen.

8. Pizza.

Denne italienske retten er ikke det man vanligvis forbinder med dyr mat. Men i Italia finnes det som uten tvil må være verdens dyreste pizza. Den er toppet med hummer marinert i Remy Martin Louis XIII, champagnedynket kaviar, skotsk røkelaks, årgangsbalsamico og massevis av spiselig 24 karat gullblad. Den er din for rundt 66 000 kroner.

10. Sundae.

Dette er iskremen som ville fått de fleste jenter til å rødme. Den er listet i Guinness rekordbok som verdens dyreste dessert, og består av blant annet fyldig vaniljeis fra Tahiti, fersk vanilje fra Madagaskar, 23 karat bladgull og en av verdens dyreste sjokoladesorter: Amedei Porceleana. I stedet for kirsebær er den toppet med belugakaviar søtet med fersk pasjonsfrukt og armagnac. Du får kjøpt den på en av Mahattans dyreste restauranter, ”Serendipity”, for 5120 kroner.

10. Chocopologie.

Verdens beste sjokolade lages av Knipscildt Chocolatier, og har fått navnet Chocopologie. Den er en sjokoladetrøffel bestående av sort trøffel og 70 % Valrhona kakao, og er kun tilgjengelig på bestilling. Om du skulle få tak den ettertraktede munnfullen må du bla opp rundt 26 500 kroner per kilo.