Gå til sidens hovedinnhold

- Dyr og dårlig skole

Snart står mange norske ungdommer foran et viktig og vanskelig valg: Hvor skal jeg studere? I jungelen av tilbud er det lett å velge feil – det fikk Charlotte og Filip erfare.

- Det var ekstremt dyrt for en ekstremt dårlig skole, sier Charlotte.

Sammen med Filip Lange-Nielsen og tretti andre startet hun høsten 2005 opp på studiet Lyd og Musikkproduksjon ved Noroff Insituttet i Oslo. Noroff er en av mange private utdanningsinstitusjoner, og de tar seg godt betalt. 80.000 kroner kostet studieåret. Charlotte og Filip føler langt fra de fikk valuta for pengene.

- Når du spytter inn så mye penger forventer du noe bedre. Her var det mye som ikke stemte, forteller Filip.

Mange feil

Elevene forteller om lydstudioer som både var alt for små og dårlig isolerte slik at lyd slapp inn. Lærerne var sjelden til stede, og store deler av skoleåret var preget av støy fra gata utenfor.

- Jeg satt helt foran i klasserommet, og hørte ikke hva læreren sa selv om han ropte av full hals, sier Charlotte. I tillegg hadde skolen annonsert med at elevene kunne gå videre til et lånekassegodkjent andreår. Det tilbudet viste seg å ikke eksistere.

Sjekk på forhånd
Forbrukerrådet har hatt økende pågang av studenter som vil klage på private utdanningsinstitusjoner den siste tiden, og regionsjef Helene Falch anbefaler studenter å sjekke nøye hva de går til.

- Sjekk nøye på forhånd hva slags undervisning du får for pengene. Hvor mye er egenstudie og hvor mye som er direkte undervisning. Hvis du vil inn i en spesiell bransje, kan det være fornuftig å snakke med folk for å finne ut om skolen er anerkjent i miljøet, sier Falch.

På Forbrukerrådets hjemmeside www.forbrukerportalen.no har rådet lagt ut en tipsliste med enda flere tips. I løpet av kort tid vil det også bli lagt ut en klageveileder om hvordan man skal gå fram hvis man er misfornøyd med et studie. Falch er ikke imponert over Noroff-historien til Charlotte og Filip.

- Dersom det elevene sier om lærere og utstyr stemmer, burde de ha grunnlag for å kreve et prisavslag. Jeg synes heller ikke det er greit at det annonseres med et andreår som ikke fins ved skolen.

De misfornøyde Noroff-studentene klagde skriftlig til skolen, men etter et møte med administrasjonen fikk de beskjed om at skolen ikke tok kritikk. Det var uaktuelt å betale tilbake noe av studieavgiften.

Vil ikke snakke
Administrerende direktør Finn H. Mathisen i Noroff ville heller ikke snakke med TV 2 hjelper deg, men henviste til avslagsbrevet. I en e-post til oss ber skolen elevene klage til ei klagenemnd som er nevnt med liten skrift i studiekontrakten. Det er første gang i klageprosessen denne nemnda blir nevnt.

- Det er ikke bra. Det bør være i skolens interesse at saken går videre til en klagenemnd som kan gjøre en mer overordnet vurdering, mener Helene Falch i Forbrukerrådet.

Hvis du har spørsmål om rettigheter, plikter, kontraktsforhold, avbestilling og så videre i forbindelse med valg av utdanning, stiller Helene Falch til nettprat på www.tv2hjelperdeg.no fredag klokka 12.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser