Mange hevder at det er delfinen som er verdens smarteste dyr, men ifølge en oversikt Discoverys Animal Planet har publisert, stemmer ikke det helt. Delfinen svømmer helt i toppen, men aller øverst finner vi et landdyr.

Her er verdens 10 smarteste dyr, ifølge Animal Planet:

10. Rotte

Den utskjelte rotta er et høyst intelligent dyr, hevder kanalen. Rottas intelligensnivå er en av grunnene til at den er et yndet forskningsobjekt - og den klarer ofte å finne smutthull og snarveier ut av eksperimentene menneskene har klekt ut... I kinesisk kultur representerer rotta det listige og ressurssterke.

9. Blekksprut

Blekkspruten er mot alle odds ett av de smarteste dyrene i havet, med nok hjernekraft til å skru korken av en flaske. Det åttearmede dyret er nemlig i slekt med den tilnærmet hjernedøde sneglen. Forskere tro kombinasjonen av styrke, ferdighet, nysgjerrighet og hjernekraft sammen kan forklare blekksprutens intelligensnivå.

8. Due

Dua er ikke like dum som den ser ut til, skal vi tro Animal Planet. Folk flest ser på dem som en pest og en plage, og duen har vært forsket på i mange år. Derfor har forskerne oppdaget at de kan se forskjell på flere hundre bilder, og huske dem årevis etterpå. De kan også kjenne seg igjen i et speil og lære seg bestemte handlingsmønster. Ikke verst for en pest...

7. Ekorn

Det er ikke uten grunn at denne lille gnageren er gartnerens erkefiende. Den er smart nok til å lure døden på de fiffigste vis. Egentlig er ekornet et skogsdyr, men det har tilpasset seg et liv i nærheten av mennesker. De evner å gjemme unna mat på skjulte lagre, og huske hvor depotene er i trangere stunder månedsvis etterpå. Ekornet later også som om det gjemmer mat, for å lure potensielle mattyver.

6. Gris

Til tross for grisete oppførsel regnes grisen for å være et svært intelligent dyr og i stand til å tilpasse seg en rekke forskjellige livsstiler. Dette gjør grisen i stand til å utkonkurrere fiender i nesten hvert eneste miljø. Som Emil oppdaget, kan en gris trenes opp omtrent som en hund.

5. Kråke

Spesielt regnes nøtteskriken som et intelligent dyr. Fuglen har lært seg å samle nøtter og slippe dem ned i et lyskryss slik at bilene knuser skallene. Så venter de i nærheten på at lyset skal bli rødt, og de kan fly trygt ned for et sunt mellommåltid. Ikke dårlig for et fjærkre.

4. Elefant

«Hukommelse som en elefant», heter det, men ifølge Animal Planet er det digre dyret kapabel til mer enn å huske lenge. De kan lære se kommandoer og bruke forskjellige verktøy i naturen. Men først og fremst utviser elefanten empati både for sin egen rase, men også andre grupper av dyr - en ytterst avansert form for intelligens.

3. Orangutan

De store apene regnes for å være de smarteste dyrene etter mennesket. Her er selvsagt mennesket forutinntatt, men den intellektuelle kapasiteten til disse dyrene er vanskelige å fornekte, skriver Animal Planet. Orangutangen har en sterk kultur, avansert kommunikasjonssystem og kan bruke verktøy i naturen. De utviser både tenkeevne og erkjennelse, og mødre tar vare på barna sine i mange år for å lære dem litt om livets realiteter.

2. Delfin

Delfinene er svært sosiale og regnes som et av verdens mest intelligente dyr. Det er ikke uten grunn at de er hovedattraksjonen på mange akvarier, og kan lære seg en lang rekke av kommandoer fra menneskene. Delfinen har også utviklet et sofistikert språk, holder sammen og leker med hverandre i vannet. Som med andre intelligente dyr, passer hunnkjønnene på barna sine i lang tid.

1. Sjimpanse

På toppen av listen finner vi vår nærmeste biologiske slektning. Sjimpansens imponerende intellektuelle evner har fascinert mennesket i årtier. De kan jakte i fellesskap og er dyktige problemløsere. Sjimpansen kan forstå en lang rekke språktegn og husker hva de har lært i årevis. Men den kanskje mest imponerende egenskapen hos sjimpansen, skriver Animal Planet, er evnen til å kombinere symboler i sekvenser for å forklare sammensatte ideer.

Kilde: Animal Planet