Gå til sidens hovedinnhold

Dyre cd-er gir piratmarked

En ny dansk undersøkelse viser at brukere mellom 18 og 25 år er mest tilbøyelige til å laste ned musikk ulovlig fra internett. Prisnivået på CD-er i butikken er hovedårsaken til piratkopieringen.

En ny undersøkelse viser at danskene synes det er alt for dyrt å kjøpe musikk i platebutikken. Resultatet er at de i stedet kopierer CD-er eller laster ned ulovlig fra nettet.

God samvittighet
Det er PLS Ramsbøll Management som har foretatt undersøkelsen på oppdrag fra Jyllands-Posten.

55 prosent av de spurte i undersøkelsen mener det er for dyrt å kjøpe musikk gjennom lovlige kanaler, og at dette er årsaken til at de kopierer musikk eller laster den ned fra nettet.

Spesielt innenfor aldersgruppen 18-25 år var dette hovedårsaken, hele 63 prosent i denne kategorien svarte at musikken var for dyr. Like mange hadde god samvittighet for det de gjorde, selv om det gikk på bekostning av lokale platebutikker.

- Ikke for dyrt
Michael Ritto, leder for plateselskapsorganisasjonen Ifpi og administrerende direktør i EMI Music Denmark, er uenig i at en CD er for dyr sammenlignet med bøker, PC-spill og lignende.

- 149 kroner er ikke dyrt i forhold til kostnadene ved innspilling og produksjon, sier Ritto. Ifpi organiserer de største plateselskapene i Danmark, blant andre Rittos EMI.

Jesper Rofelt, medeier i det lille plateselskapet Crunchy Frog, tror heller ikke at prisen kan senkes betydelig. Rofelt innrømmer at piratkopiering svekker mulighetene for hans selskap.

- Selv om jeg ikke ligger søvnløs om natten, er det problematisk for et lite firma at folk velger å piratkopiere fremfor å kjøpe musikken vår. Små selskaper som vårt er selvsagt ekstra sårbare, siden kunstnerne i utgangspunktet har et begrenset platesalg der 300 - 400 plater kan utgjøre en stor forskjell, sier Rofelt til Jyllands-Posten.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted