Gå til sidens hovedinnhold

- Pelsoppdrett er beviselig inhumant og fælt

Gir Siv Jensen pelskåpe i julegave for å få politikerne til å si nei til hele næringen.

(SIDE2): I forbindelse med pelssaken pakket restauranteier, forfatter og musiker Jan Vardøen pakket onsdag inn en fuskepels til Siv Jensen.

Dette gjør han som en del av Dyrevenalliansens nye kampanje som går ut på at forskjellige kjente ansikter gir juleegaver til noen toppolitikere med bakgrunn i pelddyrsaken.

- Vi ønsker at politikerne skal forstå at det er en bredde i befolkningen som tar stor avstand fra pelsdyroppdrett, og det dyreplageriet som følger med det. Det er bra at FrP vil fjerne statsstøtten tll pelsbøndene på 44 millioner kroner. Men de bør gå enda lenger og si nei til hele næringen. For øvrig tror jeg mange velgere forventer at Ap og SV gjennomfører sine vedtak om å legge ned pelsnæringen mens de fortsatt sitter ved makten. Så langt tyder ting på at de lar Senterpartiet trenere hele saken. Det må ikke skje. Ap og SV må sørge for å innfri løftene sine, sier Karen Frivik, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen til Side2.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Dyrevernalliansen har arbeidet siden starten i 2001 med å påvirke politiske partier til å gå inn for avvikling av pelsdyroppdrett

- Pels er en luksusoverflod
For tiden ligger pelsoppdrettet til utredning i Landbruksdepartementet, hos statsråd Vedum.

- Det kommer ingen endelige vedtak fra regjeringen før utredningen er ferdig, men skal det bli noe av før valget må den være klar før påske. Og det spørs om ikke Vedum har til hensikt å forsinke hele prosessen, sier Frivik.

Jan Vardøen forteller at han er svært engasjert i saken mot pelsdyroppdrett, og landbrukspolitikk generelt.

- For en gangs skyld har Fremskrittspartiet en sak som jeg kan stå bak; det å kutte ut støtte til pelsoppdrett. Alle burde stille seg bak det å forby pelsoppdrett. Arbeiderpartiet burde slutte å være kjøpt og betalt av Senterpartiet og holde sine løfter. Jeg tror et hvert fornuftig menneske vil mene at pelsoppdrett er beviselig inhumant og fælt. Man trenger bare å se på de forholdene de lever i. Det er ikke mer komplisert enn det. Det er vanskelig å se hvordan man kan forsvare sånt. Å spise kjøtt er ikke noe problem, men pels er en luksusoverflod som vi ikke trenger. Vi kan godt heve oss over det, synes jeg, sier Vardøen.

Grunnen til at Dyrevernalliansen startet denne kampanjen var for å vise politikerne at det finnes en stor bredde av mennesker som ønsker å få slutt på pelsnæringen.

- Vi i Dyrevernalliansen mottar masse henvendelser fra alle mulige folk, det er alt fra gamle damer som stemmer Høyre til bønder som er glade i dyrene sine. De syns det de ser er helt forferdelig, og de ringer til oss og er fortvilet og lurer på om vi kan gjøre noe. Vi opplever at det ikke bare et unge aktivister som er opptatte av dette, sier Frivik.

Et uverdig liv
Hun mener peldsyrnæringen driver med en foreldet måte å holde dyr på.

- Mens man er på vei bort fra dette i det industrielle landbruket, så ser vi at pelsoppdrettsbøndene ikke forandrer seg. De påstår at dyrene har det bra, selv om veterinærforeningen og andre faginstanser sier at dette er et uverdig liv. Små, ville rovdyr skal ikke sitte så trang, sier hun.

- Men det er langt frem for at norsk landbruk skal bli bra. De som virkelig har det ille, i tillegg til pelsdyrene, er kyllingene som sitter stuet sammen. Det er helt Texas i kyllingbransjen. Det er enorm tetthet, og de får sviskader på føttene. Alt for å holde prisene nede. Kylling er for billig, slik vi ser det. Prisen må opp på kjøtt, og det tror jeg forbrukeren er villig til: å gi mer for at det dyret de spiser faktisk har hatt et noenlunde verdig liv.

Vardøen eier et av de nye matstedene i Mathallen, og for å sikre at maten er etisk forsvarlig besøker han bondegårdene han får maten sin i fra.

- Det som er dumt er at denne saken skaper en konflikt mellom by og land. Man får inntrykk av at bonden ikke bryr seg om dyrene sine når man ser hva som skjer med pelsoppdrett, men det er ikke tilfellet. Jeg besøker veldig mange gårder, og vet at bonden bryr seg veldig om dyrene sine. Men det gjelder ikke bøndene som driver med pelsoppdrett – de bryr seg bare om profitt, sier han.

- Må sparke inn døra
Tidligere i år, da Mathallen ble åpnet, gikk han kraftig ut mot landbruks - og matminister Trygve Slagsvold Vedum, en mann som da var i hardt vær etter at det ble kjent at regjeringen vil endre tollsatsene på harde oster, biff og lam fra og med 1. januar 2013. Også nå har han sitt å si om statsråden.

Les også:- Jeg er så forbannet at jeg kan fly på ham

- Det inntrykket man har av Senterpartiet er at de ikke bryr seg om verken dyr, miljø, u-hjelp, eller nisjeprodusenter. Det eneste de bryr seg om er storkapital og det skaper et uverdig resultat for bonden. Etter mitt syn kan ikke Vedum være særlig interessert i anstendig landbruk. Jeg synes man må være mye mer nyansert i forhold til hvor maten vår kommer i fra, og det er noe som er i ferd med å skje. Vi har hatt en lang periode hvor alt har blitt kjøpt i plastfolier i kjøttdisker, og hvor det eneste vi spiste var kyllingfilet og laksefilet derfra.

Men nå har vi sett en vending hvor vi ser at folk bryr seg om mat, hvor den kommer fra, og hvordan den blir produsert. Døren er åpnet, vi må bare sparke den inn.

Også Trude Mostue og «Jakten på kjærligheten»-Jardar skal pakke inn julegaver til topppolitikere senere i desember.

Kommentarer til denne saken