Gå til sidens hovedinnhold

Sydde igjen øynene til kattunger

Dyrevernsgrupper raser over eksperimentet.

(SIDE2): Kattungene fikk øyelokkene sydd igjen som en del av en undersøkelse utført ved et av Storbritannias mest anerkjente universiteter.

Undersøkelsene, som ble sponset av skattebetalernes penger, ble gjort for to år siden. Men resultatene ble først publisert nå i tidsskriftet «European Journal of Neuroscience».

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Uakseptabelt
Forskerne undersøkte 31 katters forskjellige nivåer av «sanseopplevelse og fratakelse» for å finne ut hvordan hjernen fungerer i forbindelse med syn.

En gruppe kattunger ble oppfostret i totalt mørke fra de ble født til de var 12 uker, og en annen gruppe ble oppfostret på en normal måte - til de så fikk øyenlokkene sydd igjen.

Eksperimentet har fått dyrevernsgrupper til å rase, skriver Daily Mail.

Michelle Thew, direktør ved «British Union for the Abolition of Vivisection« (gruppe for avskaffelse av vitenskapelige dyreforsøk jour.anm) sier at dette er både uakseptabel og ondskapsfull forskning.

- Vi vet at befolkningen vil bli sjokkert over å høre om denne offentlig finansierte forskningen ved Cardiff Universitet, der kattunger ble utsatt for ubehagelige prosedyrer, som for eksempel å bli fratatt lys eller å få øyelokkene sydd igjen før invasiv hjernekirurgi og død, sier Thew i en presseuttalelse på BUAV sine hjemmesider.

Pet Forums er flere av brukerne sjokkerte.

- Denne historien har gjort med fysisk dårlig. Skam dere, Cardiff!!, skriver brukeren Space Chick.

- Ikke riktig
Eksperimentet var ment som en måte å nærmere undersøke skjeling og «sløve øyne» hos mennesker. Og universitet hevder at resultatene fra forskningen er relevant, og at den blir rettferdiggjort av at funnene kan være nyttig for mennesker.

- Forskning som blitt regnet fpr å være uakseptabel eller ondskapsfull ville vi ikke ha blitt tillatt her, og det er derfor ikke riktig å hevde noe annet, sier en talsmann for Cardiff University.

Nylig kom det frem at dyreforsøk utført på katter har steget til 26% prosent i Storbritannia. Majoriteten av dyrene blir brukt til fundamental biologisk research.

Kommentarer til denne saken