Gå til sidens hovedinnhold

Dyrt å gå av tidlig

Det er mye å tjene på å jobbe helt frem til ordinær pensjonsalder.

Går du av fem år før, må du tåle et årlig pensjonskutt på 30 prosent.

NA24 – din næringslivsavis

100.000 lavere
Beregninger som Vital har gjort, forteller om årlige kutt på cirka 30 prosent hvis man går av ved 62 år fremfor 67 år. Det utgjør over 100.000 kroner i lavere pensjon hvert år for en arbeidstaker med lønn på 500.000 kroner.

Pensjonsbarometeret, som Norsk Respons har utarbeidet på oppdrag fra Vital, viser at 19 prosent ønsker å gå av ved 67 år eller senere.

- Det er et stort økonomisk offer å gå av tidlig. Du får flere tusenlapper mindre å rutte med hver eneste måned så lenge du lever, sier produktsjef Bente Stavang Tvedt i Personmarked i Vital i en pressemelding.

Lengre i jobb
Bærebjelken i Pensjonsreformen, som Stortinget skal behandle i løpet av første halvår i år, er at folk skal stå lenger i jobb. Lokkemiddelet er å oppnå høyere pensjon.

- Vårt råd til kunden er å ta stilling til dette viktige spørsmålet så tidlig som mulig i livet. Sparing på egen hånd er nødvendig hvis drømmene skal la seg realisere. Da gjelder det å ha en lang sparehorisont, og gjerne med en sikring om at pengene er der når du en gang blir pensjonist, sier Bente Stavang Tvedt.

Begynn tidlig
Har du som mål å ha én million kroner oppspart ved fylte 67 år, må du spare 80.000 kroner hvert år hvis du drøyer med å starte opp sparingen ved 55 år. Begynner du 15 år før, som 40-åring, faller det årlige sparebeløpet til 30.000 kroner, viser beregningen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis