Gå til sidens hovedinnhold

Dystert i USA

Oljeaksjer dro ned børsene på Wall Street.

Det var nedgang på to av de tre toneangivende indeksene i USA tirsdag. Oljeaksjer ledet an i nedgangen, men finanssektoren bidro også sterkt.

NA24 - din næringslivsavis

Den industritunge Dow Jones Industrial-indeksen og den brede S&P 500-indeksen opplevde nedtur tirsdag.

Oljeprisknekk
Oljesektoren dro markedet med seg ned. Den amerikanske lettoljen styrtet ned over seks dollar fatet på bekymringer om at en svekket økonomi vil «drepe» etterspørselen. Exxon Mobil hadde sin største nedgang siden mars og falt nesten fire prosent tirsdag.

Strakstiltak i GM
Før de amerikanske børsene åpnet tirsdag meldte bilprodusenten General Motors om at de vil iverksette harde tiltak for å få orden på lønnsomheten. Et av tiltakene er at utbytteutbetalingene til aksjonærene stoppes. Dette kutter likviditetsutstrømming med 800 millioner dollar. Totalt er målet å øke konsernet likviditet med omkring 15 milliarder dollar frem til utgangen av 2009. i tillegg opplyser selskapet at de vil levere signifikante tap i andre kvartal.

LES MER:General Motors bremser kraftig

GM-aksjen steg nesten fem prosent.

Sjefen talte
Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke forklarte seg tirsdag for Senatets bankkomité.

- Alle problemene i økonomien inkludert fallende boligpriser som gir folk flest en følelse av mindre kjøpekraft, muliggjør lavere forbruk de neste månedene. Det representerer en betydelig nedsiderisiko for den økonomiske veksten, sa Bernanke.

Videre uttalte Bernanke at han fryktet høyere inflasjon i tiden som kommer.

LES MER:Bernanke frykter inflasjonen

Finanstrøbbel
Finansaksjene fikk heller ikke unngjelde på børsen. De mye omtalte boliglånskjempene Fannie Mae og Freddie Mac fikk nok en gang bank på børsen. Aksjene falt henholdsvis 27 prosent og 26 prosent tirsdag.

Nøkkeltall:
Dow Jones Industrial: - 0,84 %
S&P 500: - 1,09 %
Nasdaq Composite: + 0,13 %

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken