Gå til sidens hovedinnhold

Dystert på børsene

Faresignalene lyser og vekker pessimismen blant investorene.

Europa ser rødt etter den elendige utviklingen på børsene i Asia og USA. Igjen er det finanssektoren som er synderen bak nedturen.

NA24 - din næringslivsavis

På Oslo Børs spiller svekkelsen i oljeprisen inn og i sum sender dette hovedindeksen ned 1,04 prosent til 405,02 poeng.

USA leder an
Det startet i USA, fortsatte i Asia og europeiske banker følger etter. Frykten for at krisen som har rammet markedene i over ett år ikke er over sprer seg.

Når det gjelder finanssituasjonen i USA venter investorene på nyhetene. Mandag svirret det spekulasjoner om at Lehman Brothers kan bli nødt til å ta nye tap i milliardklassen. I tillegg skrev det anerkjente tidsskriftet Barrons at de amerikanske myndighetene kan bli nødt til å trå til for å redde boliglånsselskapene Freddie Mac og Fannie Mae. Dette kan være resultatet hvis den pågående kapitalsankingen ikke fører frem. Dermed står aksjonærene i de to selskapene i fare for å bli skviset ut hvis myndighetene må trå til.

Det skapte store utslag i USA mandag, mens Asia og Europa har våknet opp til dårlige nyheter. Futureshandelen indikerer at de toneangivende indeksene i USA kan starte i negativt terreng.

Bolig og priser
Finansmarkedene har rettet fokuset mot ferske boligtall som kommer senere i ettermiddag. Det er statistikk som følger igangsettingen av nye boliger som slippes i USA som er ventet å få størst oppmerksomhet. Det elendige boligmarkedet har for alvor fått innvirkning på den amerikanske økonomien. Smitteeffekten har også rammet asiatiske og europeiske markeder.

Hvordan utviklingen i produsentprisene skaper også store forventninger. Allerede har de mer inflasjonsavgjørende konsumprisene kommet fra USA, men det er ventet at det kommer et større press på produsentprisene selv om råvareprisene er på vei ned.

Produsentprisene i Tyskland har ikke steget mer på månedsbasis siden oktober 1981 som de gjorde i juli. Det er med på å forsterke troen økende inflasjon. Det skjer samtidig som forventningene til den økonomiske utviklingen bedres. En fersk rapport over ZEW-indeksen viser at tilliten er tiltagende i Tyskland. Det skjer samtidig som oljeprisen har falt fra rekordhøye nivåer. Fortsatt er stemningen blant analytikerne og investorene dyster.

Les mer: Tiltagende tysk tillit

Bredt fall i Europa
Den tyske DAX-indeksen blir sendt ned 1,35 prosent tirsdag ettermiddag. I London er FTSE 100 ned nærmere 1,5 prosent. Situasjonen er verre i Paris der CAC 40 faller over 1,6 prosent. Våre naboer er også i klart minus. OMX-indeksene i Stockholm, Helsingfors og København faller henholdsvis 1,95 prosent, 1,31 prosent og 1,55 prosent. Verst er situasjonen i Russland der RTSI-indeksen i Moskva er ned 3,7 prosent.

I oljemarkedet blir kontraktene på nordsjøolje med levering i oktober sendt ned 0,80 prosent til 111,04 dollar per fat.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken