Gå til sidens hovedinnhold

Har funnet E.coli i hamburgere

De frosne hamburgerne er trolig kjøpt på Nordby Supermarket ved Svinesund.

(SIDE2): Prøver Mattilsynet har tatt viser funn av E. coli O157 «Hamburgerbakterien» i frosne hamburgere merket Danish Prime, produsert i Danmark (DK 884 EF, i ovalt merke).

Det bekrefter prøvesvar fra Veterinærinstituttet, melder Mattilsynet.

- Forurenset kjøtt
Hamburgerne er trolig kjøpt i desember på Nordby Supermarket ved Svinesund. Hamburgerne er på 90 gram, frosne og pakken inneholder 24 hamburgere stablet på hverandre i høyden. Plastposen er rød både øverst og nederst og holdbarhetsdato er ikke kjent.

- Har du disse burgerne i fryseren så er det viktig å steke dem godt. De er forurenset og mange syns nok det er ekkelt og vil kaste burgerne, men de kan spises dersom de varmebehandles på en skikkelig måte sier seksjonssjef i Mattilsynet, Kristin Styrmo til Side2.

Hun forteller at E.coli-funnet kom opp i forbindelse med en annen sak og at burgerne som ble sjekket ble kjøpt før jul.

- Det er jo en stund siden, men mange kan nok ha disse i fryseren allikevel, sier hun.

At et parti burgere inneholder E.coli betyr ikke nødvendigvis at alle disse burgerne inneholder bakterien, det kan like gjerne gjelde for andre burgertyper også, forklarer Styrmo.

- Må være gjennomstekt
Hun påpeker at det er viktig å være ekstra nøye med hygienen ved tilberedning av frosne hamburgere. Det er spesielt viktig at forbrukerne sjekker at hamburgere og andre farseprodukter er helt gjennomstekt før de spises.

- Vask hendene etter at du har håndtert rått kjøtt. Bytt redskap mellom rått kjøtt og ferdiglaget mat - eller vask redskapene godt mellom hver arbeidsoppgave.

Kan gi nyresvikt
Hamburgerbakterien kan medføre alvorlig sykdom - spesielt hos barn. Barn kan få alvorlig blodig diaré og nyresvikt. Det er kjent at bakterien kan finnes i tarmen spesielt hos storfe. Ved uhygienisk slakting vil bakteriene kunne overføres til overflaten av kjøttet. Når kjøttet kvernes til farseprodukter, fordeles slike forurensninger godt og kan finnes i hele produktet, skriver Mattilsynet.

- Ikke lag burgere
- Barn som skal lage mat selv uten nøye tilsyn av voksne bør ikke tilberede rå hamburgere. Det er bedre barna griller hamburgere som er gjennomstekte på forhånd eller pølser som er kokt i produksjonsprosessen, sier Styrmo.

Tidligere har flere barn blitt rammet av nyresvikt på grunn av sykdommen, men bare omtrent fem prosent av de som får tarmbakterien utvikler nyresvikt.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken