Programvareselskaper Cyber-Ark har spesialisert seg på sikring av informasjon, og de har nå gjennomført en undersøkelse som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på noen hver:

IT-folk kan snoke
Ifølge undersøkelsen har halvparten av alle IT-medarbeidere innrømmet at de har snoket rundt på bedriftens nettverk for å finne konfidensiell informasjon. Undersøkelsen er gjennomført blant 300 IT-sjefer i større selskaper.

- Faktum er at IT i praksis har gjort det mulig å snoke. Det er enkelt, alt du trenger er tilgang til de rette passordene eller en konto med fulle rettigheter, og på den måten har de full tilgang på alt som foregår i selskapet, sier Cyber-Ark-sjef Mark Fullbrook ifølge PC Advisor.

LES OGSÅ: Skal avlytte nordmenn

Tidligere ansatte kan også lese
Og ikke nok med at IT-personell enkelt får tilgang til dine dokumenter. Undersøkelsen viser også at store selskaper er dårlige med å bytte passord regelmessig. Ni prosent mente at de aldri skiftet passordene med full tilgang, noe som betyr at personer som sluttet i selskapet for lang tid tilbake fortsatt hadde muligheten til å snoke.

Dette åpner både for lekkasje av bedriftshemmeligheter, og ikke minst private dokumenter som du måtte ha liggende.

- Vi har sett at mange bruker sine privilegerte passord uten å spørre om tillatelse, og hvis prisen er riktig, hva er det som hindrer dem i å selge informasjon til høystbydende? Spør Fullbrook.

Ikke bruk jobbmaskin til private ting
Om du ikke ønsker at noen skal snoke i ditt privatliv, så er det alltid en god regel å ikke bruke jobbens datasystemer til private formål, og i alle fall ikke til aktiviteter som ikke tåler dagens lys.