Gå til sidens hovedinnhold

- E-tjenestens åpenhet virker panikkaktig

- Åpenheten om E-tjenestens arbeidsmetoder kan eksponere Norge for terror, sier NUPI-forsker.

OSLO (NTB): Åpenheten om Etterretningstjenestens arbeidsmetoder kan gjøre Norge og norske mål i utlandet mer sårbare for terror, ifølge NUPI-forsker Henrik Thune.

Han mener etterretningssjef Kjell Grandhagen handlet i panikk han blottla noen av Etterretningstjenestens arbeidsmetoder.

- Jeg ble overrasket over den store åpenheten til Etterretningstjenestens sjef da han fortalte om etterretningssamarbeidet med amerikanske NSA, sier Henrik Thune til Dagbladet.

Thune er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), med Midtøsten som et av sine spesialfelt.

Etter Dagbladets oppslag tirsdag om at 33 millioner nordmenn var overvåket av NSA over en periode på 30 dager, kalte Grandhagen inn til pressekonferanse. Der sa han at materialet Dagbladet presenterte, stammet fra E-tjenesten, og at det dreide seg om norsk utenlandstjeneste, særlig i Afghanistan, og terrorbekjempelse, ikke om overvåking av norske borgere.

- Det er en fare for at Grandhagens åpenhet eksponerer Norge for terror. Mest av alt synes jeg åpenheten virker litt panikkaktig, at det var avgjørende for Grandhagen å slokke den brannen som Dagbladets oppslag hadde skapt. Det virker som han tenkte mer på det innenrikspolitiske klimaet enn på de utenrikspolitiske konsekvensene av sine uttalelser, sier Thune.

Glenn Greenwald, som sitter på Snowdens materiale i Rio de Janeiro, mener Grandhagen ikke snakker sant, og at han kan være ført bak lyset av sine samarbeidspartnere i NSA. (©NTB)

Les også:

Kommentarer til denne saken