Gå til sidens hovedinnhold

Ebers i øpna landskap

Jon Eberson tilhører etter hvert veteransjiktet i norsk jazz. Gjennom hele si karriere har han nekta å stivne og han har ustoppelig åpna nye dører – gjerne sammen med unge, sultne musikanter. «Bring it On» er så avgjort intet unntak.

Jon Eberson Trio

Bring it On

Jazzaway Records/Musikkoperatørene

Uansett hva slags setting gitarist Jon Eberson dukker opp i – det være seg kammerjazz i duotapning, sammen med vokalisten Hilde Marie Kjersem, i større utgaver som Metropolitan med strykere og det hele, eller i et Chet Baker-lag – så tar det sånn cirka et hundredel av et sekund å begripe at det er Jon Eberson som er plekterfører. Slik er det med de som har sin egen stemme på hornet sitt – de beste.

Her møter vi Eberson i en totalt ny setting sammen med trommeslageren og perkusjonisten Torstein Lofthus og bassisten Per Zanussi. Det betyr to musikanter som Eberson kunne vært far til, men her møtes de som 100% likeverdige musikanter og alle har tydeligvis like mye igjen for det.

De ni «låtene» vi blir servert her er totalt fritt improviserte saker og alle tre er kredittert som komponister. Jo visst er dette frijazz, men som alltid når Eberson er i nærheten så er ikke den tøffe melodien veldig langt unna. En nesten straight blues er heller ikke hverdagskost i slike frie omgivelser.

Eberson bringer til torgs sitt arsenal av lyder og groover og det er heller ingen tvil om at Eberson har henta mye fra den spennende delen av rocken. Der har også Lofthus tilbragt en hel del tid sammen med bl.a. Bertine Zetlitz, Noora og Maria Solheim. Per Zanussi har bidratt i en rekke spennende band og konstellasjoner det siste tiåret – både egne og andres – og det er tydelig at både han og Lofthus stortrives i dette landskapet.

Eberson, Lofthus og Zanussi er tre strålende musikanter som utfordrer både seg sjøl og oss som lyttere underveis her. De tar oss – og seg sjøl vil jeg anta – med til steder vi aldri har vært på tidligere og der det er urspennende å tilbringe tid sammen med dem. Tøft er det – beintøft - og musikken kan gjerne anbefales til musikkelskere med åpne sanser langt utenfor jazzmenigheta.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted