Europeiske banker hadde mindre lånebehov fra Den europeiske sentralbanken (ECB) enn ventet. Onsdag la ECB ut et tre-måneders lån på 132 milliarder euro, eller nesten 1050 milliarder kroner, til fastrente på 1 prosent.

Lånet ble lagt ut ett døgn før forfallet til gigantlånet til europeiske banker, som skylder 3500 milliarder kroner på et tolv-måneders lån fra EBC. Dette lånet er ansett som en helsesjekk på det europeiske bankvesenets likviditet etter finanskrisen.

Markedet ventet at likviditetsbehovet ville bli på rundt 2000 milliarder kroner, som var med på å sende børsene ned med rundt 3 prosent tirsdag. Nå kan investorer puste lettet ut.

- Kanskje viktigst nå er frykten for likvidtetsskvis i europeiske banker, skriver Anders Grøn Kjelsrud i DnB NOR Markets morgenrapport tirsdag.

Slik han forstår situasjonen er det ikke først og fremst en frykt for at bankene skal gå konkurs som preget markedet, men bekymringer for at bankmarkedet får mindre penger i omløp.

Europeiske børser fikk et lite hopp da nyheten om lånet ble kjent, etter blodbadet på børsene tirsdag. Lånet på 132 millarder euro er likevel det største tre-måneders lånet i historien.

Les mer: Nedover på Oslo Børs

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)