Rapporten «Econ Nye Boliger» måler temperaturen i markedet for nye boliger i østlandsområdet.

Oslo har den svakeste utvklingen. Her ligger også de mest eksklusive prosjektene.

SELGE BOLIGEN? Finn megler

Tallene for mars viser at 703 nye boliger ble solgt i løpet av de to månedene som er gått siden siste måling i desember. Dette utgjør syv prosent av det totale antallet boliger i prosjektene Econ har i sin database. I desember-rapporten var salget kommet opp på åtte prosent.

Dette viser at man denne vinteren har fått en klar bedring i markedet sammenlignet med året før, da desember-rapporten viste et rekordlavt salg på tre prosent. Likevel er det langt igjen til toppnivåene oppunder 15 prosent, som sist ble oppnådd i 2006.

Alle prosjektene med høyest salgstakt er nye siden forrige rapport, og 9 av 10 ligger utenfor Oslo.

Econs senioranalytiker Jan Høegh forklarer at Oslo har et stort lager av usolgte prosjekter, og at man her sliter med å omstille seg etter finans- og boligkrisen.

- Hvis en utbygger sliter med å få solgt et gammelt prosjekt, så binder det kapital. han må selge unna dette før han kan starte på noe nytt, sier Høegh til Nettavisen.

Dette påvirkes nok av at det er få nye prosjekter i Oslo, som igjen kan ha sammenheng med at Oslo allerede har mange igangsatte usolgte boliger», skriver Econ i rapporten.

Riktig retning
Den positive utviklingen i nyboligmarkedet vises også i antallet ledige boliger til salgs. Denne beholdningen har sunket til 2838, det laveste antallet boliger Econ har registrert siden oktober 2006.

Antallet ferdigstilte boliger til salgs er fremdeles høyt, men synker for fjerde måling på rad, til 603», ifølge Econ.

LES HELE RAPPORTEN HER.

Salgstakten er høyest i Follo med 15 prosent og lavest i Østfold med 1 prosent.

Dyrt i Oslo
Econ følger også prisutviklingen på de nye boligene. Samlet har 50 prosent av boligene i databasen en salgspris på over 35.000 kroner per kvadratmeter. 71 prosent koster mer enn 30.000, 86 prosent koster mer enn 25.000 kroner per kvadratmeter, mens 96 prosent koster mer enn 20.000 kroner meteren.

Ikke overraskende finner vi de høyeste prisene i Oslo med et snitt på 54.000 kroner per kvadratmeter. Dyrest blant de dyre prosjektene er Tjuvholmen utenfor Aker Brygge. Her kommer prisene opp i 145.000 kroner meteren.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i databasen er 35.800 kroner, som er noe høyere enn gjennomsnittsprisen i desember. Hedmark ligger lavest med et gjennomnnsnitt på 25.400 kroner.

Selvaag Bolig er den utbyggeren med flest boliger i vår database, mens DnB NOR Eiendom har flest boliger av prosjektmeglerne. Av 339 prosjekter som var i salg både i desember og februar har vi registrert 148 prosjekter der ingen boliger har blitt solgt.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).