(SIDE2): Misbruk av dopet ecstasy kan som kjent påvirke blant annet hukommelsen og læreevnen, men selv om en person slutter å ta ecstasy-tabletter kan den mentale utviklingen stoppe opp, viser en ny undersøkelse.

- Denne meldingen bør være klar på at hvis du bruker dette ofte, kommer du ikke til å kunne bli bra igjen når det gjelder læreevnen og hukommelsen, sier Dr. Konstantine K. Zakzanis ved Universitetet i Toronto. Han har ledet undersøkelsen, ifølge Reuters.

Forskerne viser til en studie på at personer som brukte ecstasy fikk dårligere hukommelsesevne iløpet av ett år. De 15 personene i testen tok dopet fra 3 til 225 ganger over en periode på ett år

Forskerne undersøkte de 15 samme personene etter ennå et år. Syv av personene misbrukte fremdeles dopet, mens åtte hadde blitt avholdende. Ved tre tester evaluerte forskerne personenes hukommelse og læreevne, inkludert «the Rivermead Behavioral Memory Test», som er utformet til å finne ut av hvordan hverdags hukommelsen fungerer.

For alle de tidligere misbrukerne, som hadde holdt seg unna dopet i minst 32 uker, var testresultatene forbedret i forhold til det tidligere året. Men, for noen av personene var resultatet det samme. De som fremdeles tok ecstasy, viste at hukommelsen forverret seg.

- Den generelle konklusjonen kan vi si er at om du stopper misbruket, blir ikke hukommelsen din verre. Men selv om du slutter kan det hende hukommelsen din aldri vil bli bra igjen, påpeker Zakzanis.

Forskeren legger til at hukommelsesskader bare er et eksempel på hva ecstasy kan gjøre med en person, narkotikaen kan også blant annet gi deperesjoner.

Les flere helsesaker her.