Gå til sidens hovedinnhold

På kne for Eddie Izzard

Man kan falle i staver av Eddie Izzard. Mandag kveld falt hele Spektrum på kne.

(SIDE2:) Eddie Izzard vil snakke om Gud. Og Jesus.

Han får det ikke til å henge sammen. I hver by har han spurt om Gud kan komme ned og hilse på, men selv ikke i Oslo, på den siste delen av den europeiske turneen skjer det. Og heller ikke kommer romvesenene som noen tror lærte egypterne å bygge pyramider.

Nesten lærerikt
Eddie Izzards «Stripped» er en reise gjennom historien i hans sedvanlige stil. Izzards comedis operandi er hans frie assosiasjonsrekker. Han kan begynne et sted for å ende opp et helt annet, men en halv time etterpå er vi tilbake der vi startet. Det er fascinerende, slående vittig og tør vi nesten si på grensen til lærerikt, selv hvor tøysete det er.

For å kunne bløffe og tulle så mye med historietimen som Eddie Izzard gjør, bør du helst kjenne din historie.

- Her må vi skikkelig følge med hele tiden, hvisker en kar til en kompis foran meg. Og det er helt sant. Ørene er spisset og latteren sitter løst når Izzard farer gjennom sine tankerekker.

Aldri fristes han til å henge ut noen personer eller gå i nærheten av platte sexvitser. Izzard gjør det verken enkelt for seg selv eller publikum. Og de elsker ham for det. I motsetning til «Dress to Kill» er «Stripped» fullstendig strippet for transvestitten Eddie Izzard, men det gjør ingenting. Det er sjelden han har gjort sin forkjærlighet til sminke og kvinneklær til det store hovedtemaet i noen av sine show.

Hei fra hele verden
I forkant av showet har Eddie gone digital – det vil si at hans Twitter-feed er live og han har bedt folk fra hele verden om å sende meldinger til publikummet i Oslo. Det tikker inn fra New Zealand til Florida via Nord-Irland og England og er en hyggelig måte å binde fansen sammen på.

Showet Izzard gjorde i Oslo skiller seg fra det han gjorde i Sverige. Grunnmuren er den samme, men historiene er vagt ulike.

Det er slik han holder materialet ferskt både for seg selv og publikum. Han svinger innom nordmenns mangel på EU-vilje, som han mistenker vil forsvinne som dugg for solen den dagen oljen gjør det samme. Han snakker om den nifse bokstaven Å som gjør ham usikker og redd og hvor deilig det er å komme til et land hvor det ikke bryter ut panikk om det kommer snø.

Tidvis er hans beretninger om for eksempel de hostende sjiraffer slik at man nesten får åndenød av latteranfallet. På sitt beste er han lysende og uovertruffen. På et litt jevnere nivå er han langt over de fleste andre komikere.

Om publikum i Oslo virket som om ansiktet hadde stivnet i grimaser ved showets slutt, skyldtes det rett og slett at lattermusklene hadde hengt seg opp. «Stripped» er den største turneen en komiker har gjort i Europa og i alle fall i Norge. Flere tusen hadde tatt turen til Oslo Spektrum mandag kveld. Neste gang spår vi at det blir stinn brakke.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken